Business & Finance Παρασκευή 22/09/2023, 11:27
PMI

Σημάδια ύφεσης στην Ευρωζώνη το γ’ τρίμηνο – Θολό τοπίο σε Γερμανία, Γαλλία

Σημάδια ύφεσης στην Ευρωζώνη το γ’ τρίμηνο – Θολό τοπίο σε Γερμανία, Γαλλία

Η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης υποχώρησε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία του μπλοκ συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο. 

Ειδικότερα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global κατέδειξε συρρίκνωση για τέταρτο συναπτό μήνα στις 47,1 μονάδες. Παρότι πρόκειται για ήπια βελτίωση σε σχέση με τον Αύγουστο, η ένδειξη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ύφεση. Σημειώθηκε επιβράδυνση και στον τομέα της μεταποίησης, ο οποίος βρίσκεται υπό των 50 μονάδων επί 15 συναπτούς μήνες, καθώς και στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος το πρώτο εξάμηνο του έτους αντιστάθμιζε τη συρρίκνωση στη βιομηχανία.

Σημάδια ύφεσης στην Ευρωζώνη το γ’ τρίμηνο – Θολό τοπίο σε Γερμανία, Γαλλία-1

«Αναμένουμε ότι η Ευρωζώνη θα συρρικνωθεί το τρίτο τρίμηνο», σχολίασε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην εμπορική τράπεζα του Αμβούργου. «Οι άμεσες προβλέψεις μας, οι οποίες ενσωματώνουν τους δείκτες PMI, δείχνουν πτώση 0,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο», ανέφερε.

Κάμψη σε Γερμανία, Γαλλία

Βαρίδι στη δραστηριότητα της Ευρωζώνης ήταν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ, που εμφάνισαν κάμψη στη ζήτηση και τον τομέα των υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, στη Γερμανία η κάμψη επιβραδύνθηκε ελαφρώς τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου, ενώ στη Γαλλία επιταχύνθηκε.

Σύμφωνα με την έκθεση της S&P Global, ο τομέας των υπηρεσιών στη Γερμανία εξέπληξε θετικά τον Σεπτέμβριο, καθώς συρρικνώθηκε μόνο οριακά. Αντιθέτως, ο τομέας της μεταποίησης, ο οποίος κινείται πτωτικά εδώ και καιρό λόγω της επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, επιβάρυνε συνολικά τον δείκτη της ιδιωτικής δραστηριότητας.

Σημάδια ύφεσης στην Ευρωζώνη το γ’ τρίμηνο – Θολό τοπίο σε Γερμανία, Γαλλία-2

Πάντως, όπως σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου, «τα πράγματα δεν επιδεινώνονται τόσο γρήγορα όσο προηγουμένως, καθώς η πτώση των νέων παραγγελιών επιβραδύνεται». Επίσης, τόνισε, η συρρίκνωση της κατανάλωσης δεν είναι πια τόσο μεγάλη.

Αντιθέτως στη Γαλλία, ο κλάδος των υπηρεσιών και της μεταποίησης σημείωσαν σημαντική κάμψη, φέρνοντας τον σύνθετο δείκτη PMI στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. Η ζήτηση ήταν ασθενής και στους δύο τομείς, ενώ επιδεινώθηκαν αισθητά και οι προσδοκίες για το επόμενο 12μηνο.

Σημάδια ύφεσης στην Ευρωζώνη το γ’ τρίμηνο – Θολό τοπίο σε Γερμανία, Γαλλία-3

«Η γαλλική οικονομία κατευθύνεται προς θολά νερά», δήλωσε ο Norman Liebke, οικονομολόγος στην εμπορική τράπεζα του Αμβούργου. «Πιστεύουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη το 2024 θα είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», τόνισε.

Τόνισε επίσης ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να ανέρχεται σε υψηλότατα επίπεδα λόγω του τομέα των υπηρεσιών και ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση μετά την απόφαση του Ιουλίου για πλαφόν σε ορισμένα τρόφιμα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρώπη: Η μία κρίση διαδέχεται την άλλη – «Αγκάθι» ο πληθωρισμός

Η ενεργειακή κρίση πέρασε – Γιατί η βιομηχανία «ασθενεί» ακόμα;

EIU: Πώς άντεξε (και θα αντέξει) στις προκλήσεις η διεθνής οικονομία

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News