Business & Finance Τρίτη 19/09/2023, 17:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρώπη: Η μία κρίση διαδέχεται την άλλη – «Αγκάθι» ο πληθωρισμός

Ευρώπη: Η μία κρίση διαδέχεται την άλλη – «Αγκάθι» ο πληθωρισμός

Η μία κρίση διαδέχεται την άλλη στην Ευρώπη· αυτή ήταν η εικόνα που σχημάτισαν οι ομιλητές στο πλαίσιο του συνεδρίου του Bloomberg με τίτλο Future of Finance. Δεχόμενη πολλαπλά χτυπήματα σε πολλά μέτωπα, η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι χαμηλή και δεν ανακάμπτει με τον ρυθμό που αναμενόταν πριν από μερικούς μήνες. Ιδιαίτερα έντονη είναι η κάμψη στον τομέα της μεταποίησης, ενώ πτωτική πορεία αναμένεται να ακολουθήσει και ο κλάδος των υπηρεσιών.

Ειδικότερα, ο Oscar Arce, γενικός διευθυντής οικονομικών και έρευνας στην ΕΚΤ, δήλωσε ότι ο τομέας των υπηρεσιών έχει αρχίσει να χάνει τη δυναμική του και η μεταποίηση είναι ήδη «πολύ, πολύ ασθενής».

«Όλα εξαρτώνται από τον ορισμό του στασιμοπληθωρισμού, αλλά δεν βρισκόμαστε σε κάτι παρόμοιο με αυτό που είδαμε τη δεκαετία του 1970. Βλέπουμε ισχυρή αύξηση μισθών με βάση τα ιστορικά δεδομένα, αλλά ακόμη δεν βρισκόμαστε σε μία κατάσταση συγκρίσιμη με αυτό που είδαμε τη δεκαετία του ‘70», τόνισε ο ίδιος στο πλαίσιο του συνεδρίου του Bloomberg.

Νωρίτερα, ο διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Alfred Kammer, είχε τονίσει ότι το νούμερο 1 πρόβλημα, το οποίο πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο είναι ο πληθωρισμός. Επεσήμανε επίσης ότι η βραδεία ανάπτυξη στην ήπειρο ήταν εντός των προβλέψεων που είχε δημοσιεύσει το ΔΝΤ. Επιβεβαίωσε τέλος ότι οι υπηρεσίες θα παρουσιάσουν κάμψη μετά τον τομέα της μεταποίησης.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να διαχειριστούν τις προκλήσεις

Από την πλευρά του, ο Wolfgang Fink, επικεφαλής Γερμανίας και Αυστρίας στην Goldman Sachs, δήλωσε αισιόδοξος για τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις. Ωστόσο, σημείωσε ότι η ανάπτυξη της Ευρώπης και της Κίνας είναι χαμηλή και δεν ανακάμπτει με τους ρυθμούς που προβλέπονταν νωρίτερα.

«Το δεύτερο τρίμηνο είδαμε ήδη κάποια ανάκαμψη, βάσει της εκτίμησης ότι ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής θα έρθει στο τέλος του και ότι θα επανέλθουμε σε ένα πιο σταθερό περιβάλλον», σημείωσε. Ο Fink τόνισε όμως ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τη μία κρίση μετά την άλλη στον απόηχο της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. «Υπάρχουν πολλά πράγματα στην ατζέντα και η σταθερότητα δεν διαφαίνεται πουθενά», υποστήριξε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΟΟΣΑ: Ασθενέστερη η παγκόσμια οικονομία στη σκιά των επιτοκιακών αυξήσεων

EIU: Πώς άντεξε (και θα αντέξει) στις προκλήσεις η διεθνής οικονομία

Fitch: Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για το 2024 επιδεινώνονται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News