Business & Finance Παρασκευή 1/09/2023, 11:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Μικρή άνοδος του δείκτη μεταποίησης στις 43,5 μονάδες

Ευρωζώνη: Μικρή άνοδος του δείκτη μεταποίησης στις 43,5 μονάδες

Ο δείκτης HCOB για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη που καταρτίζει η S&P Global, σημείωσε άνοδο στις 43,5 μονάδες τον Αύγουστο από το χαμηλό των 38 μηνών των 42,7 μονάδων που είχε σημειώσει τον Ιούλιο και ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να διαμορφωθεί ελαφρά υψηλότερα στις 43,7 μονάδες.

Η μέτρηση εξακολουθεί να είναι ενδεικτική μιας ακόμη απότομης επιδείνωσης της υγείας της μεταποιητικής οικονομίας της ζώνης του ευρώ, καθώς οι συνολικές νέες παραγγελίες και οι νέες εξαγωγικές δραστηριότητες μειώθηκαν με ρυθμούς ρεκόρ και τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα εργασιών μειώθηκαν απότομα. Εξάλλου, ο δείκτης παραμένει κάτω από τις 50 μονάδες, κάτι που σηματοδοτεί συρρίκνωση και όχι επέκταση, για 14ο συνεχή μήνα.

Εν τω μεταξύ, τα επίπεδα εργοστασιακής απασχόλησης μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο και η αγοραστική δραστηριότητα περιορίστηκε για άλλη μια φορά, καθώς οι εταιρείες συνέχισαν τις προσπάθειές τους να μειώσουν τα αποθέματα. 

Στο μέτωπο των τιμών, το κόστος εισροών μειώθηκε απότομα και οι τιμές παραγωγής να μειωθούν για τέταρτο διαδοχικό μήνα. Τέλος, υπήρξε βελτίωση της αισιοδοξίας κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, παρά την ταχεία και ευρεία επιδείνωση των συνθηκών του τομέα που παρατηρήθηκε.

Ο δείκτης PMI για την παραγωγή ενισχύθηκε ελαφρώς στις 43,4 μονάδες από 42,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτες για τις νέες παραγγελίες κατρακύλησε στις 39,0 μονάδες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

PMI: Αναπτύχθηκε τον Αύγουστο η ελληνική μεταποίηση – Αύξηση των παραγγελιών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News