Business & Finance Παρασκευή 1/09/2023, 11:24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PMI: Αναπτύχθηκε τον Αύγουστο η ελληνική μεταποίηση – Αύξηση των παραγγελιών

PMI: Αναπτύχθηκε τον Αύγουστο η ελληνική μεταποίηση – Αύξηση των παραγγελιών

Συνέχισε να αναπτύσσεται τον Αύγουστο η ελληνική μεταποίηση, αλλά με ελαφρώς χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξε ο δείκτης PMI της S&P Global. Οι νέες παραγγελίες, η παραγωγή και η απασχόληση  ενισχύθηκαν λόγω της αυξημένης ζήτησης. 

Ειδικότερα, ο PMI για την ελληνική μεταποίηση διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στις 52,9 μονάδες, από τις 53,5 μονάδες τον Ιούλιο, σύμφωνα με την S&P Global. Ενδείξεις υψηλότερες των 50 μονάδων σηματοδοτούν την παραμονή της μεταποίησης σε φάση ανάπτυξης. 

Παρά την εξασθένισή του, ο ρυθμός της συνολικής αύξησης ήταν ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2022.

Σύμφωνα με την S&P Global, οι συνθήκες ζήτησης στις αγορές του εξωτερικού ήταν ευνοϊκές, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν για έκτο συνεχή μήνα. «Ως εκ τούτου, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν νέα αύξηση της παραγωγής. Η σταθερή ανάπτυξη της παραγωγής συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη εισροή νέων παραγγελιών και την περαιτέρω μηνιαία βελτίωση των συνθηκών ζήτησης», αναφέρει η έκθεση.

Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε για έβδομο συνεχή μήνα, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα.

Το κόστος των εισροών αυξήθηκε μετά από τρεις μήνες υποχώρησης.

«Προς το παρόν, η πίεση που δέχονται οι τιμές των πελατών παραμένει υποτονική, δεδομένου ότι οι τιμές εκροών παρέμειναν και πάλι αυτόν τον μήνα αμετάβλητες σε γενικές γραμμές», σχολίασε η Siân Jones, οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence.

«Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις μας, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αναμένεται να εξασθενήσει στο 3.8% το 2023», πρόσθεσε η Jones. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Υπολειτουργούν τα επιχειρηματικά πάρκα – Πώς θα συνεισφέρουν 14 δισ. στην οικονομία

Alpha Bank: Ενίσχυση των προσδοκιών στη βιομηχανική παραγωγή

Eurobank: Τα θετικά και αρνητικά μηνύματα της οικονομίας στο β’ τρίμηνο 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News