Business & Finance Τρίτη 1/08/2023, 11:54
BUSINESS & FINANCE

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 38 μηνών η μεταποίηση τον Ιούλιο

Ο τελικός δείκτης PMI του τομέα της μεταποίησης της HCOB, που καταρτίζει η S&P Global, υποχώρησε στο 42,7 τον Ιούλιο από το 43,4 που είχε προηγηθεί

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 38 μηνών η μεταποίηση τον Ιούλιο

Περαιτέρω επιδείνωση κατέγραψε ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία των δεικτών PMI της HCOB (Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου). Ο όγκος παραγωγής, οι νέες παραγγελίες, η απασχόληση και η αγοραστική δραστηριότητα μειώθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι τον Ιούνιο.

Με εξαίρεση τους μήνες που σχετίζονται με την πανδημία και τα lockdowns, οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν στην εργοστασιακή παραγωγή και τη ζήτηση για προϊόντα στην Ευρωζώνη ήταν οι πιο σοβαρές από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09. Αυτό ίσχυε και για άλλους δείκτες, όπως οι νέες εξαγωγικές παραγγελίες, τα ανεκτέλεστα έργα και η ποσότητα των αγορών.

Ειδικότερα, ο τελικός δείκτης PMI του τομέα της μεταποίησης της HCOB, που καταρτίζει η S&P Global, υποχώρησε στο 42,7 τον Ιούλιο από το 43,4 που είχε προηγηθεί, σε ευθυγράμμιση με την προκαταρκτική μέτρηση, πολύ κάτω από τις 50 μονάδες που είναι το όριο της ανάπτυξης από τη συρρίκνωση. Μάλιστα, πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο όπου έχει βρεθεί ο δείκτης από τον Μάιο του 2020.

Ο υποδείκτης της παραγωγής, που ενσωματώνεται στον σύνθετο PMI και θεωρείται γενικά ως καλή ένδειξη της υγείας μιας οικονομίας, υποχώρησε επίσης στο 42,7 από το 44,2 του Ιουνίου, σε χαμηλό τριών ετών.

Μεταξύ των επιμέρους περιοχών της ευρωζώνης, σημαντική αδυναμία παρουσίασε η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου η Γερμανία, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία (η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αντίστοιχα) κατέγραψαν επίσης επιδείνωση από τον Ιούνιο.

«Φαίνεται ότι η μεταποιητική ύφεση ήρθε για να μείνει στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην της HCOB. «Οι εντεινόμενες μειώσεις σε παραγωγή, νέες παραγγελίες και όγκους αγορών στις αρχές του τρίτου τριμήνου ενισχύουν την άποψή μας ότι η οικονομία στο σύνολό της βρίσκεται σε ανώμαλη πορεία το δεύτερο εξάμηνο του έτους», πρόσθεσε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News