Business & Finance Παρασκευή 2/12/2022, 13:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκαν οι τιμές παραγωγού για πρώτη φορά μετά από 39 μήνες 

Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκαν οι τιμές παραγωγού για πρώτη φορά μετά από 39 μήνες 

Την πρώτη συρρίκνωση σε μηνιαία βάση μετά τον Μάιο του 2020 στην κορύφωση της κρίσης της πανδημίας κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, καταγράφοντας συγχρόνως επιβράδυνση περισσότερο του αναμενομένου. Το κατέβασμα ταχύτητας των τιμών παραγωγού ενισχύει την πεποίθηση ότι πιθανώς ο πληθωρισμός έχει διαγράψει την κορύφωσή του και έχει πλέον μπει στον κύκλο αποκλιμάκωσής του. 

Οι τιμές παραγωγού είθισται να αποτελούν προπομπό για τον πληθωρισμό, καθώς διαμορφώνουν τις τιμές στα τελικά προϊόντα αναλόγως με το πώς κινούνται οι τιμές των πρώτων υλών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, τον περασμένο Οκτώβριο οι τιμές παραγωγού στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ υποχώρησαν στο -2,9%, από 1,6% τον Σεπτέμβριο του 2022. Συγκρινόμενες με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ο δείκτης έπεσε στο 30,8% από 41,9% τον Σεπτέμβριο του 2021. 

Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκαν οι τιμές παραγωγού για πρώτη φορά μετά από 39 μήνες -1

Και οι δύο μεταβολές είναι μεγαλύτερες των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν συρρίκνωση στο -2% σε μηνιαία και ρυθμό στο 31,5% σε ετήσια βάση. 

Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκαν οι τιμές παραγωγού για πρώτη φορά μετά από 39 μήνες -2

Ο αρνητικός ρυθμός μεταβολής στη μηνιαία βάση σύγκρισης, οφείλεται κυρίως στην συρρίκνωση των τιμών της ενέργειας οι οποίες έπεσαν στο -6,6% από +2,2% τον Σεπτέμβριο. 

Ίδια είναι η εικόνα και της ετήσιας σύγκρισης, καθώς οι τιμές ενέργειας από την εκτίναξη της τάξεως του 105,2% τον Σεπτέμβριο επιβραδύνθηκαν στο 67%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Σε νέο ιστορικό υψηλό οι τιμές παραγωγού σε Ευρωζώνη και Ελλάδα

PMI: Νέα επιδείνωση στη μεταποίηση – Μείωση παραγγελιών και παραγωγής

Μέγγενη κόστους – χαμηλής ζήτησης στη ελληνική βιομηχανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News