Business & Finance Δευτέρα 18/09/2023, 19:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EIU: Πώς άντεξε (και θα αντέξει) στις προκλήσεις η διεθνής οικονομία

EIU: Πώς άντεξε (και θα αντέξει) στις προκλήσεις η διεθνής οικονομία

Παρά την αλματώδη αύξηση στα επιτόκια δανεισμού και τα έντονα γεωπολιτικά σοκ, η παγκόσμια οικονομία άντεξε και μάλιστα θα παραμείνει ανθεκτική τον επόμενο ενάμιση χρόνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Economist Intelligence Unit (EIU). Εξ ου και αναμένει ότι η διεθνής ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,3% φέτος και του χρόνου, προτού επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα την τριετία 2025-2027.

Η σταθερότητα της οικονομίας τον τελευταίο χρόνο ήταν πραγματικά εντυπωσιακή: η Ευρώπη αν και οριακά, απέφυγε την -ευρέως αναμενόμενη- ύφεση τον περασμένο χειμώνα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2023. Επιπλέον, η κινεζική ανάκαμψη μετά το τέλος του zero-Covid ναι μεν επιβραδύνθηκε, αλλά εξακολουθεί να είναι καλύτερη από πέρυσι.

Διεθνής ανάπτυξη

EIU: Πώς άντεξε (και θα αντέξει) στις προκλήσεις η διεθνής οικονομία-1

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του EIU, πρόκειται για μια καλή βάση για την πορεία των επόμενων ετών: οι αποταμιεύσεις που συγκέντρωσαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η αύξηση των εταιρικών κερδών (εν μέρει λόγω ακρίβειας) θωράκισαν την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Έτσι, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί μεν στο 2,3% φέτος από 3,1% το 2022, αλλά η επιβράδυνση αυτή είναι σε λογικά πλαίσια δεδομένων των πολλαπλών σοκ.

Στον επόμενο ενάμιση χρόνο, οι αναλυτές αναμένουν ότι θα φανεί με καθυστέρηση ο αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιγξης, ο οποίος όμως δεν θα καταφέρει να «σπρώξει» την οικονομία σε ύφεση. Ειδικότερα, το 2024, η επιβράδυνση στις ΗΠΑ θα αντισταθμιστεί από την ανάκαμψη της δυναμικής στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ε.Ε. μάλιστα σε αντίθεση με φέτος θα έχει οδηγό τη γερμανική οικονομία. Επίσης, τα μέτρα στήριξης στην Κίνα, αν και περιορισμένα, θα δώσουν αρκετή ώθηση, ώστε να διατηρήσουν το θετικό μομέντουμ.

Πέφτει ο πληθωρισμός – Τέλος στη νομισματική σύσφγιξη

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των προϊόντων, οι αναλυτές του EIU καταλήγουν ότι τα προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς περιορίζονται, καθώς αφενός αποκλιμακώνονται οι αναταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες αφετέρου η αγορά τροφίμων και ενέργειας απορροφά σταδιακά τα σοκ του πολέμου. Έτσι, ο πληθωρισμός αναμένεται να πέσει στις περισσότερες αγορές και μάλιστα μπορεί να αναστραφεί η άνοδος των τελευταίων ετών.

Πάντως, οι αποπληθωριστικές τάσεις θα είναι αρκετά μεγάλες, ώστε οι κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια. Στην περίπτωση της ΕΚΤ και της Fed, το EIU προβλέπει βέβαια ότι αυτό θα συμβεί μόνο μετά τα μέσα του 2024, καθώς οι πιέσεις εξακολουθούν να είναι έντονες. Αντιθέτως, ορισμένες αναδυόμενες αγορές θα αρχίσουν νωρίτερα να μειώνουν τα επιτόκια, εφόσον πρώτα θεωρήσουν ότι ο αντίκτυπος του El Nino θα είναι αρκετά ήπιος, ώστε να μην επηρεάσει σημαντικά τις τιμές των τροφίμων.

Κορύφωση των επιτοκίων δανεισμού και μείωση το 2024

EIU: Πώς άντεξε (και θα αντέξει) στις προκλήσεις η διεθνής οικονομία-2

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για το 2024 επιδεινώνονται

Κομισιόν: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την Ευρωζώνη – Βαρίδι η Γερμανία

Eurostat: Οριακή η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και το β’ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News