Business & Finance Πέμπτη 14/09/2023, 12:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για το 2024 επιδεινώνονται

Fitch: Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για το 2024 επιδεινώνονται

Η παγκόσμια οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 2,5% φέτος, οριακά υψηλότερη από ό,τι περίμενε προηγουμένως, εκτιμά τώρα η Fitch Ratings, όμως προειδοποιεί ότι οι προοπτικές για το 2024 επιδεινώνονται.

Η επιδείνωση της κρίσης στην κινεζική αγορά ακινήτων επισκιάζει την παγκόσμια οικονομία, την ώρα που η νομισματική σύσφιγξη επιβαρύνει όλο και περισσότερο τη ζήτηση σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Fitch: Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για το 2024 επιδεινώνονται-1

Για το 2023, η Fitch περιμένει ανάπτυξη 2% στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, 4,8% στην Κίνα και 0,6% στην Ευρωζώνη.

Όμως, για το 2024, ο οίκος αξιολόγησης υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 1,9%. Οι προβλέψεις για τις ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες  στο 0,3%, για την Ευρωζώνη κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,1% και για την Κίνα κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,6%.

Fitch: Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας για το 2024 επιδεινώνονται-2

Όπως σημειώνει η Fitch, οι ελπίδες της για σταθεροποίηση της κινεζικής αγοράς κατοικιών δεν επιβεβαιώθηκαν, με αποτέλεσμα τώρα να προβλέπει ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 20% φέτος. Οι κατοικίες αποτελούν το ένα τρίτο των επενδύσεων και το 12% του κινεζικού ΑΕΠ, επομένως έχουν πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις για την οικονομία, τονίζουν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι τα μέχρι στιγμής μέτρα στήριξης έχουν υπάρξει απογοητευτικά.

Για τις ΗΠΑ, ο οίκος περιμένει μία ήπια ύφεση, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς προβλέπει επιβράδυνση των μισθών και των εταιρικών κερδών, με φόντο την επιδείνωση των προοπτικών των επιχειρήσεων.

Στην Ευρωζώνη, η ανάκαμψη έχει επιβραδυνθεί λόγω του ενεργειακού σοκ και τώρα αντιμετωπίζει νέες εξωτερικές προκλήσεις λόγω της εξασθένησης του παγκόσμιου εμπορίου και της Κίνας, σημειώνεται. Η Fitch περιμένει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,4% φέτος, ενώ προσθέτει ότι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ επιβαρύνει την πιστωτική επέκταση.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Προειδοποίηση JP Morgan: Έρχεται κρίση τους επόμενους 6-12 μήνες

Η Κίνα δεν θα γίνει ποτέ Νο1 – Γιατί δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τις ΗΠΑ

Berenberg: Αστέρι της Ευρώπης η Ελλάδα, η Γερμανία μένει πίσω

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News