Business & Finance Τρίτη 1/08/2023, 17:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ΗΠΑ θέλουν νέα εργοστάσια αλλά μπορούν να τα υποστηρίξουν;

Οι ΗΠΑ θέλουν νέα εργοστάσια αλλά μπορούν να τα υποστηρίξουν;

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θέλουν να επιστρέψει η παραγωγή εκεί, τα ήδη υπάρχοντα εργοστάσια δεν φαίνεται να σημειώνουν τόσο καλές επιδόσεις για να δικαιολογείται κάτι τέτοιο. 

Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε για ένατο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την σήμερα (1/8). Αυτή είναι μια έντονη αντίθεση με την άνοδο της κατασκευής εργοστασίων – στον απόηχο των πρόσφατων επιδοτήσεων που θεσπίστηκαν από το Κογκρέσο και την κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden – που έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη το περασμένο τρίμηνο.

Θα περάσουν μερικά χρόνια μέχρι να μπορέσουν τα νέα εργοστάσια να έχουν παραγωγή αγαθών όπως τσιπ υπολογιστών και μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων. Προς το παρόν, οι εταιρείες και όσοι κάνουν προβλέψεις αναρωτιούνται εάν τα τρέχοντα δεινά αντανακλούν απλώς μια περίοδο μετά την πανδημία ή εάν αποτελούν σημάδια μιας ευρύτερης οικονομικής ύφεσης που θα ακολουθήσει, όπως συνέβαινε συχνά στο παρελθόν, μεταδίδει το Bloomberg.

«Μια ύφεση στον τομέα των αγαθών τείνει να προηγείται μιας ύφεσης στον τομέα των υπηρεσιών», ακόμη κι αν η μεταποίηση δεν είναι τόσο σημαντική για την οικονομία των ΗΠΑ όσο ήταν κάποτε, δήλωσε η Kathy Bostjancic, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide Mutual Insurance Co.

Αλλά πρόσθεσε ότι «αυτή η φορά θα μπορούσε να είναι διαφορετική» δεδομένης της υπερβολικής αποταμίευσης, που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και μιας ακόμα ισχυρής αγοράς εργασίας που επιτρέπουν στους καταναλωτές να συνεχίσουν να ξοδεύουν για υπηρεσίες.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021 οι θέσεις εργασίας 

Βαρίδι στη Wall Street το μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων

Χρυσός: Πέφτει η ζήτηση από κεντρικές τράπεζες – Ο ρόλος της Τουρκίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News