Business & Finance Παρασκευή 21/04/2023, 17:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε υψηλό 11 μηνών ο σύνθετος PMI – Αλλά συνεχίζεται η άνοδος των τιμών

ΗΠΑ: Σε υψηλό 11 μηνών ο σύνθετος PMI – Αλλά συνεχίζεται η άνοδος των τιμών

Σε υψηλό 11 μηνών αναρριχήθηκε ο σύνθετος PMI στις ΗΠΑ, παίρνοντας ώθηση από την ισχυρότερη ζήτηση, τις βελτιωμένες συνθήκες στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και την άνοδο των νέων παραγγελιών. Σύμφωνα με τον δείκτη της S&P Global, ο PMI εκτινάχθηκε στις 53,5 μονάδες τον Απρίλιο έναντι 52,3 μονάδων τον Μάρτιο, με τη δραστηριότητα να ενισχύεται και στον τομέα της μεταποίησης, αλλά και στις υπηρεσίες.

ΗΠΑ: Σε υψηλό 11 μηνών ο σύνθετος PMI – Αλλά συνεχίζεται η άνοδος των τιμών-1

Οι νέες παραγγελίες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό επίσης των τελευταίων 11 μηνών, καθώς υπήρξε αύξηση στο πελατολόγιο, βελτίωση στην εμπιστοσύνη των πελατών, αλλά και επιτυχημένες στρατηγικές marketing, σύμφωνα με την S&P Global. Παρατηρήθηκαν ωστόσο περαιτέρω πιέσεις στις τιμές, με τα λειτουργικά έξοδα να αυξάνονται, όπως και το κόστος των προμηθευτών. Συνολικά, όσοι δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία, αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών κατέγραψαν μεγάλες αυξήσεις στα έξοδα.

Ο δείκτης των υπηρεσιών ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, με ώθηση από την απασχόληση, αλλά και τις ισχυρότερες συνθήκες ζήτησης. Τέλος, αύξηση εμφανίζει και ο δείκτης PMI της μεταποίησης στις ΗΠΑ, καταγράφοντας την πρώτη βελτίωση στις συνθήκες λειτουργίας του κλάδου εδώ και έξι μήνες. Η αύξηση αυτή, αν και οριακή, πήρε ώθηση από την αύξηση της παραγωγής, αλλά και την απασχόληση σε συνδυασμό με περαιτέρω αύξηση στις νέες παραγγελίες.

Παράλληλη ώθηση στις τιμές

Ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος στην S&P Global δήλωσε σχετικά: «Η τελευταία έρευνα προστίθεται στις ενδείξεις ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα ανέκτησε αναπτυξιακή δυναμική, αφότου κατέγραφε συρρίκνωση επί επτά μήνες μέχρι τον Ιανουάριο. Η τελευταία μέτρηση είναι ενδεικτική της ανάπτυξης του ΑΕΠ με ρυθμό οριακά άνω του 2% σε ετήσια βάση».

Ο ίδιος συμπλήρωσε όμως πως «η άνοδος στη ζήτηση συνοδεύεται από επανακλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές. Η μέση τιμή για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες αυξήθηκε τον Απρίλιο με το μεγαλύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, με τον πληθωρισμό να επιταχύνεται επί τρεις συναπτούς μήνες. Η αύξηση αυτή εξηγεί εν μέρει γιατί ο δομικός πληθωρισμός εμμένει στο υψηλό του 5,6% και καταδεικνύει πιθανή άνοδο – ή κάποια σημάδια σταθερότητας – στις τιμές καταναλωτή».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας σε υψηλό 1,5 έτους

ΗΠΑ: Αποκλιμάκωση πληθωρισμού στο 5% – Επιμένει ο δομικός πληθωρισμός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News