Business & Finance Πέμπτη 4/05/2023, 11:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Ισχυρό μομέντουμ στις υπηρεσίες – Σε υψηλό έτους ο PMI

Ευρωζώνη: Ισχυρό μομέντουμ στις υπηρεσίες – Σε υψηλό έτους ο PMI

Ισχυρή δυναμική δείχνει ο τομέας των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη σε αντίθεση με τη μεταποίηση, καθώς τον Απρίλιο αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 11 μηνών.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI) ανήλθε στο 54,1 έναντι 53,7 μονάδων τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών ο σχετικός δείκτης ανήλθε σε υψηλό έτους, στις 56,2 μονάδες έναντι 55 μονάδων τον Μάρτιο.

Όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση, συνολικά η οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε νέα ανάπτυξη στην οικονομική δραστηριότητα, συνεχίζοντας στην πορεία που είχε ξεκινήσει από την αρχή του έτους. Αυτό αποδίδεται βέβαια αποκλειστικά στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς τον Απρίλιο η παραγωγή των εργοστασίων υποχώρησε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Αντίστοιχα, η ισχυρή βελτίωση της ζήτησης για υπηρεσίες στην Ευρωζώνη κατάφερε να αντισταθμίσει τη ζήτηση στην μεταποίηση, η οποία διολίσθησε εκ νέου τον περασμένο μήνα.

Ισπανία και Ιταλία δίνουν ώθηση

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Δρ. Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην HCOB δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Ιταλία και η Ισπανία είναι αυτή τη στιγμή οι βασικές κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη. Αυτό φαίνεται από το δείκτη PMI της HCOB τον Απρίλιο, ο οποίος επίσης δείχνει ανάπτυξη στη Γερμανία και την Ιταλία, αλλά και ιδιαίτερη ισχύ στις δύο χώρες του Νότου. Εδώ, η μεγαλύτερη σημασία του τουρισμού σε αυτές τις χώρες γίνεται κατά πάσα πιθανότητα αισθητή, δίνοντας ώθηση από τη συνολική ταξιδιωτική έκρηξη.»

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

PMI Ευρωζώνη: Συρρίκνωση της μεταποίησης τον Απρίλιο

PMI Ελλάδα: Αυξάνονται οι παραγγελίες, υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις

Eurostat: Στο 4,5% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – «Τσίμπησε» στο 7% στην Ευρωζώνη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News