Business & Finance Πέμπτη 25/05/2023, 19:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλατφόρμα για καλύτερη αξιοποίηση επιδοτήσεων δημιουργούν ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, Παγκόσμια Τράπεζα και ΠΟΕ

Πλατφόρμα για καλύτερη αξιοποίηση επιδοτήσεων δημιουργούν ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, Παγκόσμια Τράπεζα και ΠΟΕ

Οι επικεφαλής του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΠΟΕ ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη λειτουργίας μιας κοινής πλατφόρμας (JSP) στη διεύθυνση www.subsidydata.org για την ενίσχυση της διαφάνειας όσον αφορά τη χρήση των επιδοτήσεων.

Η JSP αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με τη φύση, το μέγεθος και τον οικονομικό αντίκτυπο των επιδοτήσεων, με σκοπό τη διευκόλυνση του διαλόγου σχετικά με την κατάλληλη χρήση και τον σχεδιασμό τους.

Μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, η Ngozi Okonjo-Iweala (ΠΟΕ), ο Mathias Cormann (ΟΟΣΑ), ο David Malpass (Παγκόσμια Τράπεζα) και η Kristalina Georgieva (ΔΝΤ) εξέδωσαν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Από τον Απρίλιο του 2022, οπότε και παρουσιάσαμε την κοινή έκθεση για τις επιδοτήσεις, το εμπόριο και τη διεθνή συνεργασία, το μέγεθος των δαπανηρών επιδοτήσεων έχει αυξηθεί, όπως και οι εντάσεις γύρω από τη χρήση τους. Ταυτόχρονα, μια σειρά από διεθνείς καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και η αυξανόμενη ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης υπογραμμίζουν ότι σε ορισμένες περιστάσεις οι καλά σχεδιασμένες επιδοτήσεις μπορούν να διαδραματίσουν θεμιτό, αν και συχνά μόνο προσωρινό, ρόλο.

Οι κυβερνήσεις που αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της αγοράς πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα αυτά είναι διαφανή, σέβονται τις εμπορικές δεσμεύσεις και δεν υπονομεύουν την προβλεπόμενη διαδικασία. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν επιδοτήσεις για να παρέχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εγχώρια βιομηχανία και θα πρέπει να επιδιώκουν την ελαχιστοποίηση του κόστους και των στρεβλωτικών επιπτώσεων στους εμπορικούς εταίρους. Ωστόσο, για να γίνει αυτό αποτελεσματικά, θα απαιτηθεί η οικοδόμηση μιας πιο κοινής αντίληψης μεταξύ των κυβερνήσεων σχετικά με τις κατάλληλες χρήσεις και τον σχεδιασμό των επιδοτήσεων.

Η κοινή πλατφόρμα επιδοτήσεων μπορεί να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν μια τέτοια αντίληψη. Το πρώτο βήμα είναι η βελτίωση της διαφάνειας, και αυτή είναι η αρχική συμβολή της πλατφόρμας. Αυτό θα είναι μια συνεχής προσπάθεια. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να επεκτείνουμε την Πλατφόρμα, να εμβαθύνουμε στη δική μας ανάλυση, να εντοπίσουμε κρίσιμες ελλείψεις στη διαθεσιμότητα δεδομένων και να υποστηρίξουμε υψηλής ποιότητας αναλύσεις από άλλους.

Αξιοποιώντας και ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη και δημοσιοποίηση περισσότερων δεδομένων και αναλύσεων, η ελπίδα μας είναι να προωθήσουμε έναν ισχυρότερο διάλογο για τις επιδοτήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων, με βάση ένα πιο ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων για τις επιδοτήσεις, που θα οδηγήσει σε καλύτερες πολιτικές και στην αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων».

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

H EKT συμπληρώνει 25 χρόνια δράσης – Ο ρόλος της ως πιστωτή και ελεγκτή

Μεταρρυθμίσεις σε Συμβούλιο Ασφαλείας και Bretton Woods ζητά ο Guterres

Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί παγκοσμίως – Ο κατώτατος στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News