Business & Finance Τρίτη 23/05/2023, 13:11
BUSINESS & FINANCE

Ανατροπή από το ΔΝΤ: Μεγαλύτερη ανάπτυξη στη Βρετανία από τη Γερμανία φέτος

Η οικονομία της Βρετανίας θα αναπτυχθεί ταχύτερα από αυτή της Γερμανίας φέτος και θα αποφύγει την ύφεση, ανακοίνωσε σήμερα το ΔΝΤ

Ανατροπή από το ΔΝΤ: Μεγαλύτερη ανάπτυξη στη Βρετανία από τη Γερμανία φέτος

Η οικονομία της Βρετανίας θα αναπτυχθεί ταχύτερα από αυτή της Γερμανίας φέτος και θα αποφύγει την ύφεση, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά τη βελτίωση των προβλεψεών του λόγω της ισχυρής κατανάλωσης και των καλύτερων σχέσεων με την ΕΕ.

Η πτώση στις τιμές ενέργειας θα βοηθήσουν, επίσης, τη Βρετανία να αναπτυχθεί κατά 0,4% φέτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, έναντι πρόβλεψης για συρρίκνωση 0,3% μόλις τον περασμένο μήνα.  Συνολικά, αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1% το 2024 και κατά μέσο όρο 2% το 2025 και το 2026. Τα νούμερα αυτά θα απομακρύνουν το Ηνωμένο Βασίλειο από τον πάτο της λίστας των G-7. 

Ανατροπή από το ΔΝΤ: Μεγαλύτερη ανάπτυξη στη Βρετανία από τη Γερμανία φέτος-1

Η προοπτική ταχύτερης ανάπτυξης θα δημιουργήσει ελπίδες στην κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Rishi Sunak ότι μπορεί να υποσχεθεί περικοπές φόρων ενόψει των εκλογών τον επόμενο χρόνο. Οι κυβερνώντες Συντηρητικοί έπονται των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό, την αδύναμη ανάπτυξη, τις απεργίες του δημόσιου τομέα και την αύξηση των φόρων.

Ο Sunak προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην κυβέρνηση ως προς την ικανότητά της να αντιμτωπίσει τα ζητήματα της οικονομίας, μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις των οικονομικών σχεδίων της πρώην πρωθυπουργού, Liz truss, πέρυσι, τα οποία βύθισαν τη λίρα και συντάραξαν τις αγορές ομολόγων.

Στην τακτική έκθεσή του για τη βρετανική οικονομία, το ΔΝΤ anaf;erei ότι η αναβάθμισή του αντανακλά καλύτερη αύξηση των μισθών και «βελτιωμένη εμπιστοσύνη εν μέσω κάπως μειωμένης αβεβαιότητας μετά το Brexit». Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι τα νοικοκυριά θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα δύσκολο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν θα γίνει αισθητός ο «μέγιστος αντίκτυπος» του υψηλότερου κόστους δανεισμού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Sunak: Η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλεια στον κόσμο

Βρετανία: Σε ανάπτυξη η οικονομία της στο πρώτο τρίμηνο, παρά τις απεργίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News