Business & Finance Παρασκευή 12/05/2023, 09:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Σε ανάπτυξη η οικονομία της στο πρώτο τρίμηνο, παρά τις απεργίες

Βρετανία: Σε ανάπτυξη η οικονομία της στο πρώτο τρίμηνο, παρά τις απεργίες

Οριακή άνοδο παρουσίασε η βρετανική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο παρότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις έπληξαν την οικονομική δραστηριότητα το Μάρτιο, εξέλιξη που μειώνει τον κίνδυνο ύφεσης.

Το ΑΕΠ ενισχύθηκε 0,1% από το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας. Το Μάρτιο παρουσίασε συρρίκνωση 0,3% αφού τον Φεβρουάριο παρέμεινε στάσιμη με μικρή μόνο αύξηση τον Ιανουάριο.  

Η Βρετανία εξακολουθεί να υπολείπεται έναντι των υπόλοιπων μεγάλων οικονομιών

Η οικονομία δεν έχει ανακάμψει πλήρως από την πανδημία

Source: ONS, statistics agencies

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η βρετανική οικονομία θα παρουσιάσει αναιμική ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο του έτους καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν υπονομεύσει τις δαπάνες και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. 

«Διανύουμε μία περίοδο αναιμικής ανάπτυξης. Τα δομικά θέματα επηρεάζουν τις βρετανικές επιχειρήσεις, όπως ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και οι σφιχτές συνθήκες στην αγορά εργασίας», ανέφερε ο Ντέιβιντ Μπάριερ, επικεφαλής έρευνας του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δώσει μία πιο αισιόδοξη προοπτική και το πρώτο τρίμηνο ήταν πιο ισχυρό απ΄ό,τι αναμενόταν. Μάλιστα, υποβάθμισε την πρόβλεψή της για ύφεση όπως ανέμενε τον Φεβρουάριο και εκτιμά ότι η οικονομία θα είναι κατά 2,3% ισχυρότερη απ΄ό,τι αναμενόταν έως το 2026.

Η  εξέλιξη αυτή δημιουργεί ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον εν όψει των εκλογών που αναμένονται για το επόμενο έτος. «Είναι θετικό που η οικονομία αναπτυσσεται, όμως για να μπορέσει να επιτύχει το στόχο της η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στους φόρους, στην προσφορά εργασίας και στην παραγωγικότητα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χάντ. 

Και οι τρεις βασικοί κλάδοι της οικονομίας αναπτύχθηκαν στο πρώτο τρίμηνο. Ο κλάδος υπηρεσιών ενισχύθηκε 0,1%, οι κατασκευές κατά 0,7% και η μεταποίηση κατά 0,5%. 

«Η πτώση του Μαρτίου καθοδηγήθηκε από την εκτεταμένη εξασθένηση του κλάδου υπηρεσιών. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων παρέμειναν χαμηλές με βάση ιστορικές προδιαγραφές – συνεχίζοντας την τάση που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας», αναφέρει ο Ντάρεν Μόργκαν, διευθυντής οικονομικών στατιστικών της ONS. 

O Γάελ Σέλφιν, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG UK, αναφέρει ότι η ασθενέστερη οικονομία του Μαρτίου υποδηλώνει ότι παραμένει ευάλωτη παρά την πτώση των τιμών ενέργειας, τη βελτίωση των συνθηκών στις αλυσίδες τροφοδοσίας και την ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Ποια κίνητρα προσφέρουν οι επιχειρήσεις στις γυναίκες εργαζόμενες

Brexit: Οι Βρετανοί εισαγωγείς τροφίμων επωμίζονται το κόστος 400 εκατ. λιρών ετησίως 

S&P: Αναθεώρησε το outlook της Βρετανίας σε σταθερό από αρνητικό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News