Κόσμος Κυριακή 21/05/2023, 15:02
ΚΟΣΜΟΣ

Sunak: Η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλεια στον κόσμο

Sunak: Η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλεια στον κόσμο

Η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση για την ασφάλεια και την ευημερία, αλλά οι άλλες κορυφαίες οικονομίες δεν θα πρέπει να επιδιώξουν την πλήρη απεξάρτησή τους από αυτήν, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak την Κυριακή μετά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7).

«Η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας για την παγκόσμια ασφάλεια και ευημερία. Είναι ολοένα και πιο αυταρχική στο εσωτερικό και πιο διεκδικητική στο εξωτερικό», δήλωσε ο Sunak στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής της G7 στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα.

Ο Sunak δήλωσε ότι η Βρετανία και οι άλλες χώρες της G7 θα ακολουθήσουν μια κοινή προσέγγιση για τη μείωση των προκλήσεων που θέτει η Κίνα, σημειώνει το Reuters.

«Το θέμα είναι η μείωση του κινδύνου και όχι η αποσύνδεση», είπε. «Με την G7, λαμβάνουμε μέτρα για να αποτρέψουμε την Κίνα από το να χρησιμοποιεί οικονομικό εξαναγκασμό για να παρεμβαίνει στις κυριαρχικές υποθέσεις άλλων», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα η προκάτοχος του Σουνάκ στην πρωθυπουργία, Liz Truss, έγινε η πιο γνωστή Βρετανίδα πολιτικός που επισκέφθηκε την Ταϊβάν μετά τη Margaret Thatcher τη δεκαετία του 1990, όπου δήλωσε ότι η Δύση δεν πρέπει να «κατευνάσει και να διευκολύνει» την Κίνα.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί καθώς η Κίνα έχει γίνει όλο και πιο διεκδικητική όσον αφορά το αυτοδιοικούμενο νησί, το οποίο το Πεκίνο διεκδικεί ως δικό του. Η Κίνα δεν έχει ποτέ αποκηρύξει τη χρήση βίας για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της.

Η Truss εκπροσωπεί μια πιο επιθετική θέση του Συντηρητικού Κόμματος του Sunak που αντιτίθεται στην προσέγγισή του με την Κίνα, η οποία περιλαμβάνει την επιδίωξη να εμπλακεί σε τομείς, όπως το εμπόριο και η κλιματική αλλαγή, προσπαθώντας παράλληλα να περιορίσει τις απειλές για την εθνική ασφάλεια.

Ο Sunak δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία θα αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους αυτό το καλοκαίρι για να υποστηρίξει την πολεμική αεροπορία της χώρας στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Μαζί με τον Volodymyr Zelenskiy, ο Sunak είπε ότι κανείς δεν θέλει την ειρήνη περισσότερο από τον Ουκρανό πρόεδρο, αλλά ότι οι όροι ειρήνης θα πρέπει να βασίζονται στις αρχές της Ουκρανίας.

Στην τριήμερη σύνοδο κορυφής η G7 σηματοδότησε στη Ρωσία την ετοιμότητά της να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βελτίωση των σχέσεων με την Κίνα αναμένει «πολύ σύντομα» ο Biden

G7 για Κίνα: Αποδέσμευση χωρίς αποσύνδεση

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News