Business & Finance Σάββατο 13/05/2023, 08:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «λογαριασμός» της Eurovision για τη Βρετανία

Ο «λογαριασμός» της Eurovision για τη Βρετανία

Για πρώτη φορά από το 1998, η Βρετανία, εκ μέρους της Ουκρανίας φιλοξενεί τον φετινό διαγωνισμό της Eurovision στο Λίβερπουλ. Η διοργάνωση του διαγωνισμού συνεπιφέρει βέβαια κόστη, παράλληλα όμως το Λίβερπουλ αναμένεται να ευνοηθεί πολύ περισσότερο από τους τουρίστες που εισρέουν στην πόλη για να την παρακολουθήσουν.

Ειδικότερα, το κόστος της διοργάνωσης καλύπτεται σε μεγάλο μέρος από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, εν προκειμένω από το BBC. Παρότι το ακριβές ποσό δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, εκτιμάται ότι ανέρχεται μεταξύ 8 και 17 εκατ. βρετανικών λιρών.

Η βρετανική κυβέρνηση από την πλευρά της δεσμεύτηκε να διοχετεύσει 10 εκατ. λίρες προς τη στήριξη του BBC. Ταυτόχρονα όμως, οι τοπικές αρχές του Λίβερπουλ ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν περίπου 4 εκατ. λίρες.

Εκτός της χώρας φιλοξενίας, τα 37 ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα των συμμετεχόντων οφείλουν να καταβάλουν προμήθεια, η οποία συνολικά για όλες τις χώρες ανέρχεται περίπου στα 5 εκατ. λίρες. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού καλύπτουν οι λεγόμενες «Big 5» -η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία- οι οποίες περνούν αυτόματα στον τελικό κάθε χρόνο.

Πώς ευνοείται η Βρετανία;

Η φιλοξενία της Eurovision αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία του Λίβερπουλ. Όπως συνέβη και στις προηγούμενες πόλεις φιλοξενίας, η βρετανική πόλη είναι πιθανό να δει πολλαπλάσια οφέλη σε σχέση με την επένδυση, ιδίως χάρη στον αριθμό των τουριστών που την επισκέπτονται από όλη την Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, αυτό θα ωφελήσει και συνολικά τη βρετανική οικονομία.

Ενδεικτικά, το Τορίνο που διοργάνωσε τον περσινό διαγωνισμό ξόδεψε περίπου 10 εκατ. λίρες για τη διοργάνωση, ενώ όπως ανακοίνωσε εκ των υστέρων επιστράφηκε τουλάχιστον επταπλάσιο ποσό μέσω του τουρισμού. Η αντιδήμαρχος του Τορίνο, Michela Favaro, δήλωσε χαρακτηριστικά στο BBC: «Αυτό που παίρνεις πίσω από την επένδυση είναι πολύ υψηλότερο»

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η στέψη του Καρόλου σε αριθμούς: Είναι θετική για τη βρετανική οικονομία;

Δύο χώρες εκτός Eurovision: Η αποβολή της Ρωσίας ανέβασε το κόστος

Βρετανία: 3.000 εισιτήρια για τη Eurovision σε εκτοπισμένους Ουκρανούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News