Business & Finance Κυριακή 21/05/2023, 13:41
BUSINESS & FINANCE

Μεταρρυθμίσεις σε Συμβούλιο Ασφαλείας και Bretton Woods ζητά ο Guterres

Μεταρρυθμίσεις σε Συμβούλιο Ασφαλείας και Bretton Woods ζητά ο Guterres

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres δήλωσε την Κυριακή ότι είναι καιρός να μεταρρυθμιστούν τόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και το Bretton Woods, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις σύγχρονες ανάγκες.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής της G7, ο Guterres είπε ότι και οι δύο θεσμοί αντανακλούν τις σχέσεις εξουσίας του 1945 και πρέπει να επικαιροποιηθούν.

«Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική έγινε ξεπερασμένη, δυσλειτουργική και άδικη«, είπε. «Μπροστά στους οικονομικούς κλυδωνισμούς από την πανδημία COVID-19 και τη ρωσική εισβολή της Ουκρανίας, απέτυχε να εκπληρώσει την κύρια λειτουργία της ως παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας».

Ο Guterres μίλησε επίσης για το ότι αισθάνθηκε ότι στη σύνοδο κορυφής της G7 υπήρχε μια αυξανόμενη συνείδηση μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών ότι δεν γίνονταν αρκετά για τη μεταρρύθμιση των ξεπερασμένων θεσμών η την εξάλειψη της απογοήτευσης του Νότου, αναφέρει το Reuters.

Η οικονομία της Ινδίας θα αναπτυχθεί πάνω από 6% φέτος και το επόμενο έτος, ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Η Κίνα και η Ινδία μαζί θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023, δήλωσε τότε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και διευθυντής του τμήματος ερευνών Pierre-Olivier Gourinchas.

Η οικονομική επιρροή της πλούσιας G7 έχει επίσης συρρικνωθεί τα τελευταία 30 χρόνια, αντιπροσωπεύοντας το 29,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2023 σε σύγκριση με το 50,7% το 1980, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

«Θα δούμε τώρα ποιος είναι ο αντίκτυπος των συζητήσεων που έγιναν εδώ στη Χιροσίμα», δήλωσε ο Guterres. «Τα μέλη της G7 μπόρεσαν να συζητήσουν με μερικές από τις πιο σημαντικές αναδυόμενες οικονομίες στον κόσμο».

Η οικοδέσποινα της G7, η Ιαπωνία, έβαλε στόχο να προσκαλέσει στη Χιροσίμα για συνομιλίες προσωπικότητες από τον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο. Στους προσκεκλημένους περιλαμβάνονταν ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva και ο πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS