Business & Finance Σάββατο 20/05/2023, 12:37
BUSINESS & FINANCE

Ανάπτυξη και υιοθέτηση διεθνών τεχνικών προτύπων για αξιόπιστη AI προτείνει η G7

Ανάπτυξη και υιοθέτηση διεθνών τεχνικών προτύπων για αξιόπιστη AI προτείνει η G7

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) χωρών κάλεσαν το Σάββατο για την ανάπτυξη και υιοθέτηση διεθνών τεχνικών προτύπων για πιο αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη (AI), καθώς οι νομοθέτες των πλούσιων χωρών εστιάζουν στη νέα τεχνολογία.

Ενώ οι ηγέτες της G7, που συναντήθηκαν στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, αναγνώρισαν ότι οι προσεγγίσεις για την επίτευξη «του κοινού οράματος και στόχου της αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να διαφέρουν», ανέφεραν σε δήλωσή τους ότι «η διακυβέρνηση της ψηφιακής οικονομίας θα πρέπει να συνεχίσει να επικαιροποιείται σύμφωνα με τις κοινές δημοκρατικές αξίες μας».

Η συμφωνία ήρθε αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εκπροσωπείται στην G7, πλησίασε αυτόν τον μήνα στην ψήφιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της τεχνολογίας ΤΝ, ενδεχομένως του πρώτου ολοκληρωμένου νόμου για την ΤΝ στον κόσμο.

«Θέλουμε τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να είναι ακριβή, αξιόπιστα, ασφαλή και χωρίς διακρίσεις, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους», δήλωσε την Παρασκευή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι ηγέτες της G7 αναφέρθηκαν στη δημιουργική ΤΝ, την υποκατηγορία που έγινε δημοφιλής από την εφαρμογή ChatGPT, λέγοντας ότι «πρέπει να γίνει άμεσα απολογισμός των ευκαιριών και των προκλήσεων της».

Οι αρχηγοί συμφώνησαν την Παρασκευή να δημιουργήσουν ένα υπουργικό φόρουμ που ονομάστηκε «διαδικασία της Χιροσίμα για την τεχνητή νοημοσύνη» για να συζητήσουν θέματα γύρω από τα εργαλεία της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και η παραπληροφόρηση, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η σύνοδος κορυφής ακολούθησε τη συνάντηση των υπουργών ψηφιακής τεχνολογίας της G7 τον περασμένο μήνα, όπου οι χώρες -οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς- δήλωσαν ότι θα πρέπει να υιοθετήσουν ρυθμίσεις για την τεχνητή νοημοσύνη «με βάση τον κίνδυνο».

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News