Business & Finance Τρίτη 4/04/2023, 14:14
BUSINESS & FINANCE

Στο 8,8% μειώθηκε ο πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε απότομα στο 6,9% τον Μάρτιο από 8,5% τον Φεβρουάριο

Στο 8,8% μειώθηκε ο πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, όπως μετράται με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) μειώθηκε στο 8,8% τον Φεβρουάριο του 2023, από 9,2% τον Ιανουάριο. Μείωση του πληθωρισμού μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2023 καταγράφηκε σε 23 από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να παρατηρούνται στην Κόστα Ρίκα και την Τουρκία. Τον Φεβρουάριο, 13 χώρες κατέγραψαν διψήφιο πληθωρισμό, από 14 τον Ιανουάριο. Τα ποσοστά πληθωρισμού παρέμειναν πάνω από το 20% στην Ουγγαρία, τη Λετονία και την Τουρκία.

Ο πληθωρισμός της ενέργειας συνέχισε να επιβραδύνεται στις χώρες του ΟΟΣΑ, φθάνοντας στο 11,9% τον Φεβρουάριο του 2023, από 16,4% τον Ιανουάριο. Υποχώρησε σε όλες τις χώρες, εκτός από την Κολομβία και την Πολωνία, με πτώσεις άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων στο Βέλγιο, την Κόστα Ρίκα, την Ιταλία και την Ιαπωνία. Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν ακόμη και στον Καναδά και την Ιαπωνία, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2021, καθώς οι τιμές της βενζίνης μειώθηκαν στον Καναδά και οι επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μείωσαν τις τιμές στην Ιαπωνία. Ο πληθωρισμός των τροφίμων στον ΟΟΣΑ υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στο 14,9% από 15,2% τον Ιανουάριο. Στο 7,3% τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός του ΟΟΣΑ μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια ήταν σε γενικές γραμμές σταθερός.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες των G7 μειώθηκε στο 6,4% τον Φεβρουάριο του 2023, από 6,7% τον Ιανουάριο. Μειώσεις καταγράφηκαν στον Καναδά, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο συνολικός πληθωρισμός αυξήθηκε στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ήταν σταθερός στη Γερμανία. Ο πληθωρισμός των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισε να είναι οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στον συνολικό πληθωρισμό στη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας ήταν ο κύριος παράγοντας στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη Γερμανία, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και οι δύο συνιστώσες συνέβαλαν σχεδόν εξίσου στον μετρούμενο πληθωρισμό (Διάγραμμα 2).

Στη ζώνη του ευρώ, ο ετήσιος πληθωρισμός, όπως μετράται με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) μειώθηκε ελαφρά στο 8,5% τον Φεβρουάριο του 2023, από 8,7% τον Ιανουάριο. Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε απότομα στο 6,9% τον Μάρτιο από 8,5% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, καθώς οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν. Ο πληθωρισμός μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια εκτιμήθηκε ότι ήταν γενικά σταθερός στο 5,7%.

Στις χώρες των G20, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 8,0% τον Φεβρουάριο του 2023, από 8,4% τον Ιανουάριο. Εκτός ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός μειώθηκε στη Βραζιλία, την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία, αλλά αυξήθηκε στην Αργεντινή, την Ινδονησία και τη Νότια Αφρική, ενώ παρέμεινε σταθερός στην Ινδία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Οι βελτιωμένες προσδοκίες των καταναλωτών και οι κινήσεις της ΕΚΤ

Πόλεμος για τις τιμές των τροφίμων στην Ευρώπη – Πώς συγκρίνεται η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News