Business & Finance Τρίτη 4/04/2023, 12:32
BUSINESS & FINANCE

Πληθωρισμός: Οι βελτιωμένες προσδοκίες των καταναλωτών και οι κινήσεις της ΕΚΤ

Μείωση του πληθωρισμού αναμένουν οι καταναλωτές της ευρωζώνης, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ

Πληθωρισμός: Οι βελτιωμένες προσδοκίες των καταναλωτών και οι κινήσεις της ΕΚΤ

Μείωση του πληθωρισμού αναμένουν οι καταναλωτές της ευρωζώνης, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ για τις προσδοκίες των καταναλωτών. Τα στοιχεία αυτά έρχονται να υπογραμμίσουν τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να πλησιάζουν στο τέλος τους.

Οι προσδοκίες για τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν στο 4,6% τον Φεβρουάριο από 4,9% τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε την Τρίτη η ΕΚΤ στη μηνιαία έρευνά της. Για τα τρία επόμενα χρόνια, μειώθηκαν στο 2,4% από 2,5%.

Όπως παρατηρεί το Bloomberg, οι αριθμοί προστίθενται σε ένα ολοένα και πιο αβέβαιο οικονομικό σκηνικό, καθώς η ΕΚΤ εξετάζει τα επόμενα βήματά της με την τραπεζική αναταραχή και την αιφνιδιαστική απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή να περιπλέκει περαιτέρω τα πράγματα. Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματούχοι έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 350 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο.

Πληθωρισμός: Οι βελτιωμένες προσδοκίες των καταναλωτών και οι κινήσεις της ΕΚΤ-1

Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται εδώ και αρκετούς μήνες και αποκλιμακώθηκε κατά το μέγιστο τον Μάρτιο, στο 6,9%, μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο δείκτης της αύξησης των τιμών UVG -τον οποίο μελετούν οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της  Φρανκφούρτης- παραμένει σε επίπεδα-ρεκόρ.

Εξάλλου, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ πιο ψηλά από τον στόχο του 2%.

Ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας και ένα από τα «γεράκια της ΕΚΤ, δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξή του ότι άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης «αποτελεί ακόμα μια επιλογή» για την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, εάν η αναταραχή που συγκλόνισε το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank δεν επιδεινωθεί.

Παράλληλα, στην έρευνα της ΕΚΤ για τις προσδοκίες των καταναλωτών, αναφέρονται τα εξής:

  • Οι προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες συνέχισαν να αυξάνονται,στο -0,9% από -1,2%
  • Το ποσοστό ανεργίας σε 12 μήνες προβλέπεται στο 11,5% έναντι 11,6%
  • Το εισόδημα αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2% τους επόμενους 12 μήνες, από 1,3%

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg/ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News