Business & Finance Κυριακή 27/11/2022, 13:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκ. Μαχλούφ (ΕΚΤ): Μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων το 2023 εάν χρειασθούν

Γκ. Μαχλούφ (ΕΚΤ): Μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων το 2023 εάν χρειασθούν

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια με μικρότερες κινήσεις το επόμενο έτος, εάν απαιτηθούν περαιτέρω αυξήσεις, όπως δήλωσε σήμερα Κυριακή, μέλος του διοικητικού της συμβουλίου.

«Όταν μπούμε στο επόμενο έτος, η πιθανότητα είναι ότι εάν τα επιτόκια αυξηθούν, θα γίνει με μικρότερες αυξήσεις», δήλωσε ο Γκάμπριελ Μαχλούφ, ο επικεφαλής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας, στην εφημερίδα Sunday Independent της Ιρλανδίας σε συνέντευξή του.

«Τότε θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στην οικονομία της Ευρωζώνης, ούτως ώστε να μπορούμε να κρίνουμε πόσα περισσότερα πρέπει να κάνουμε. Και με ποιο ρυθμό πρέπει να το κάνουμε… Νομίζω ότι μέχρι το β΄ εξάμηνο του επόμενου έτους θα δούμε τον πληθωρισμό χαμηλότερα».

Η ΕΚΤ άρχισε να ανεβάζει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ από τον περασμένο Ιούλιο και οι χρηματαγορές στοιχηματίζουν σε μια αύξηση 50 ή 75 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση στις 15 Δεκεμβρίου. 

Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι ανένδοτοι ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω για να βοηθήσουν στη μείωση του πληθωρισμού, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίασή τους που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Πέμπτη έδειξα ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν πλήρως για τον τελικό προορισμό ή ρυθμό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News