Business & Finance Πέμπτη 15/12/2022, 16:29
BUSINESS & FINANCE

Λαγκάρντ: Έρχονται και άλλες σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων

Λαγκάρντ: Έρχονται και άλλες σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων

Σήμα για περαιτέρω σημαντική αύξηση των επιτοκίων έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το κόστος χρήματος κατά 50 μονάδες βάσης και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη μείωση του ισολογισμού της (ποσοτική σύσφιγξη – QT) από τον Μάρτιο.

Όπως είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δ.σ., τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά και σε σταθερό ρυθμό  ώστε να πέσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%, όπως άλλωστε δείχνουν και οι νέες εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τις τιμές καταναλωτή (σύμφωνα με τις οποίες, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να μείνει πάνω από το 2% έως το 2025).

Η Λαγκάρντ διαπίστωσε ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει, εν μέσω της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και κυρίως του πολέμου στην Ουκρανία.  Οι προβλέψεις της ΕΚΤ μιλούν για ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 3,4% το 2022, κατά 0,5% το 2023, κατά 1,9% το 2024 και κατά 1,8% το 2025.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κίνδυνοι για χαμηλότερη ανάπτυξη, ειδικά βραχυπρόθεσμα, αλλά και για υψηλότερο πληθωρισμό. Άλλωστε, διαπίστωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ισχυρές σε όλους τους κλάδους, καθώς οι επιπτώσεις της ακριβής ενέργειας έχουν εξαπλωθεί στο σύνολο της οικονομίας.

Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης έναντι των υψηλών τιμών της ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και σχεδιασμένα ώστε να ενθαρρύνουν τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, πρόσθεσε. Διαφορετικά, κινδυνεύουν να επιτείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις, επεσήμανε η Λαγκάρντ.

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι αυξανόμενοι μισθοί αποκαθιστούν μέρος της χαμένης αγοραστικής δύναμης, στηρίζοντας την κατανάλωση. Όμως καθώς η οικονομία εξασθενεί, η δημιουργία θέσεων εργασίας αναμένεται να επιβραδυνθεί και η ανεργία θα μπορούσε να αυξηθεί τα επόμενα τρίμηνα.

Αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης – Μάρτιο ξεκινά το QT

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως περίμεναν οι αναλυτές, καθώς προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό. Η αύξηση αυτή, που ακολουθεί κινήσεις κατά 75 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο και κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, φέρνει τα επιτόκια στο 2%. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων πάρθηκε με βάση την σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα αυξήσει τα επιτόκια και άλλο. 

Συγκεκριμένα, οι policymakers εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν ακόμα σημαντικά και σε σταθερό ρυθμό για να φτάσουν σε επίπεδα που είναι αρκετά περιοριστικά ώστε να διασφαλίσουν την επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. 

Χθες, η Federal Reserve προχώρησε επίσης σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, όπως έκαναν και η Τράπεζα της Αγγλίας και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας σήμερα το πρωί. 

Ποσοτική σύσφιγξη

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε το σχέδιο για τη συρρίκνωση του ισολογισμού της, γνωστό και ως ποσοτική σύσφιγξη (quantitative tightening – QT). Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του Μαρτίου του 2023, θα αρχίσει να μειώνει τα ομόλογα που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων APP κατά 15 δισ. ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο, έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023. Στη συνέχεια, ο ρυθμός του QT θα αποφασιστεί εκ νέου.  

Οι νέες προβλέψεις του πληθωρισμού

Οι αναβαθμισμένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ, καθώς δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% έως το 2025.

Συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ βλέπουν τώρα τον πληθωρισμό στο 8,4% για το 2022, στο 6,3% για το 2023 και στη συνέχεια στο 3,4% για το 2024 και στο 2,3% για το 2025.

Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων, αναμένεται στο 3,9% για το 2022 και υψηλότερα, στο 4,2% για το 2023. Στη συνέχεια θα πέσει στο 2,8% το 2024 και στο 2,4% το 2025.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης – Μάρτιο ξεκινά το QT

Κόβει ταχύτητα η Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξηση επιτοκίων κατά μισή μονάδα

Fed: Αύξησε τα επιτόκια 50 μ.β – Σήμα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News