Business & Finance Τρίτη 1/11/2022, 09:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια πρέπει να ρίξουν τον πληθωρισμό στο 2%

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια πρέπει να ρίξουν τον πληθωρισμό στο 2%

Τα επιτόκια πρέπει να φτάσουν σε ένα επίπεδο που θα διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Χωρίς να διευκρινίσει ποιο είναι το επίπεδο αυτό, η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί και άλλο, έπειτα από την ενίσχυση κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

«Ο προορισμός είναι ξεκάθαρος και δεν τον έχουμε φτάσει ακόμα», είπε η Λαγκάρντ στην ιστοσελίδα Delfi Bizness της Λετονίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε στα επίπεδα-ρεκόρ του 10,7% τον Οκτώβριο, όπως ανακοινώθηκε χθες, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, παρότι η οικονομική ανάπτυξη αποδυναμώθηκε και πολλοί προβλέπουν ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι οι πιθανότητες ύφεσης έχουν αυξηθεί, αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχουν κίνδυνοι εάν δεν παρέμβει για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

 «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός σε ολόκληρη την Ευρωζώνη», είπε. «Όσο περισσότερο παραμένει ο πληθωρισμός  σε αυτό το υψηλό επίπεδο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την οικονομία. Τότε οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν επίσης να αναμένουν υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον, και αυτό είναι επικίνδυνο».

Καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια ανεβάζουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων και βλάπτουν τις επιχειρήσεις που έχουν δανεισμό, η Λαγκάρντ είπε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση από ό,τι πριν από την κρίση του 2008. Ακόμα κι έτσι, «δεν πρέπει να επιτρέπεται ο εφησυχασμός», είπε.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης ακρίβειας, οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές για να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε δημοσιονομική βοήθεια είναι προσωρινή και στοχεύει σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο, τόνισε η Λαγκάρντ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Πότε θα σταματήσουν οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων

EKT: Δεύτερη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. – Αλλαγές στα TLTROs

Reuters: Γιατί τα «περιστέρια» της ΕΚΤ κάνουν λόγο για νίκη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News