Business & Finance Πέμπτη 27/10/2022, 21:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Γιατί τα «περιστέρια» της ΕΚΤ κάνουν λόγο για νίκη

Reuters: Γιατί τα «περιστέρια» της ΕΚΤ κάνουν λόγο για νίκη

Έντονο ήταν το παρασκήνιο μεταξύ «γερακιών» και «περιστεριών» που προηγήθηκε της σημερινής ανακοίνωσης της ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων. 

Όπως ανέφεραν στο Reuters πηγές εκ των της ΕΚΤ, κάποιοι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ υποβάθμισαν μία αλλαγή που σημειώθηκε στο επίσημο μήνυμα της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια, βάσει της οποίας απαλείφθηκε η αναφορά στη λέξη «αρκετές» περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις τους επόμενους μήνες. 

Η ΕΚΤ αύξησε ξανά τα επιτόκια στη σημερινή συνεδρίαση και ενώ ανακοίνωσε ότι αναμένει να ακολουθήσουν «περαιτέρω» αυξήσεις, προειδοποίησε ότι έχει έχει ήδη σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μάχη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. 

Επιπλέον, απέσυρε την αναφορά σε συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις «σε επόμενες αρκετές συνεδριάσεις» που υπήρχε στο ανακοινωθέν του Σεπτεμβρίου, γεγονός που traders το ερμήνευσαν ότι η σειρά των μεγάλων επιτοκιακών αυξήσεων που άρχισαν τον Ιούλιο φθάνουν στο τέλος τους. 

Τα λεγόμενα «γεράκια», που τάσσονται υπέρ των υψηλότερων επιτοκίων, δήλωσαν ότι η αλλαγή λεκτικής δεν αποτέλεσε σημαντικό σημείο των συζητήσεων της σημερινής συνεδρίασης και μόλις που την επισήμαναν στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ, όπως ανέφεραν τέσσερις πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Όμως, τα «περιστέρια», που θέλουν πιο συγκρατημένες αυξήσεις, προτάσσουν την αλλαγή αυτή ως προσωπική τους νίκη, υποστηρίζοντας ότι ανοίγει το δρόμο για τερματισμό του σημερινού κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής σύντομα, ακόμη και το Δεκέμβριο ή το αργότερο το Μάρτιο», προσέθεσαν οι πηγές.  

Διαφορετικές ήταν οι απόψεις των δύο στρατοπέδων και αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας, με τα «περιστέρια» να δίδουν έμφαση στην πρόσφατη πτώση των τιμών εμπορευμάτων και ειδικά του φυσικού αερίου καθώς και στις σαφείς ενδείξεις για ύφεση στην Ευρωζώνη. 

Αντίθετα, τα «γεράκια» διαμηνύουν ότι ο πληθωρισμός δεν έδειξε σημάδι ύφεσης και είναι πιθανόν να τροφοδοτηθεί από τις αυξήσεις των μισθών και το αδύναμο ευρώ, που σημαίνει ότι η επιβράδυνση των επιτοκιακών αυξήσεων δεν είναι κάτι δεδομένο.

Ωστόσο, όλες οι πηγές εξέφρασαν έκπληξη από τη μεγάλη αντίδραση της αγοράς κρατικών ομολόγων, αλλά και των τραπεζικών μετοχών, χάρη στους καλύτερους του αναμενομένου όρους για τα TLTROs και τη μετάθεση για αργότερα της όποιας απόφασης για συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου με τα ομόλογα. 

Μέχρι στιγμής, κανένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν έχει κάνει σχόλιο επ΄αυτού. 
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Κ. Λαγκάρντ: Πιθανό το σενάριο της ύφεσης στην Ευρωζώνη

EKT: Δεύτερη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. – Αλλαγές στα TLTROs

ΕΚΤ: Πότε θα σταματήσουν οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News