Business & Finance Πέμπτη 19/01/2023, 13:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμα Λαγκάρντ για τις αυξήσεις επιτοκίων: Υπερβολικά υψηλός ο πληθωρισμός

Σήμα Λαγκάρντ για τις αυξήσεις επιτοκίων: Υπερβολικά υψηλός ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός, εκτίμησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, και πρόσθεσε ότι οι policymakers δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές τους να επαναφέρουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή στον στόχο τους.

«Ο πληθωρισμός, σε κάθε περίπτωση, όπως και εάν τον δεις, είναι υπερβολικά υψηλός», είπε η Λαγκάρντ μιλώντας στο Νταβός. Και δεσμεύτηκε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει με τη σύσφιγξη της πολιτικής της, ώσπου να ο πληθωρισμός να μπορέσει να επιστρέψει στο 2%.

Καθώς οι τιμές στην Ευρωζώνη δείχνουν επιτέλους σημάδια αποκλιμάκωσης και οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούν, αρκετοί policymakers εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαιτούνται πλέον μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τον Φεβρουάριο, όπου αναμένεται μία κίνηση 50 μονάδων βάσης, σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν.

Κατά τα άλλα, η Λαγκάρντ προέβλεψε μια «μικρή συρρίκνωση» της Ευρωζώνης, αντί για μια ύφεση. «Τα νέα έχουν γίνει πολύ πιο θετικά τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν είναι μια καταπληκτική χρονιά, αλλά είναι πολύ καλύτερη από ό,τι φοβόμασταν», είπε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Bloomberg: Οι ειδικοί βλέπουν «ταβάνι» στο 3,25% για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει ξεκινήσει

Κεντρικές τράπεζες: Πότε θα κερδίσουν τη «μάχη» κατά του πληθωρισμού – Οι πιθανοί κίνδυνοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News