Business & Finance Παρασκευή 25/11/2022, 22:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Αποκλείει με διάταγμα από το αργό της όσους συμμετέχουν στο πλαφόν

Ρωσία: Αποκλείει με διάταγμα από το αργό της όσους συμμετέχουν στο πλαφόν

Το Κρεμλίνο περνά στην αντεπίθεση συντάσσοντας προεδρικό διάταγμα που θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες και σε όλους τους εμπόρους που αγοράζουν πετρέλαιο της χώρας να το πωλούν σε οποιονδήποτε συμμετέχει στο ανώτατο όριο τιμών, σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές. 

Το διάταγμα θα απαγορεύσει τις συναλλαγές τόσο με εταιρείες όσο και με χώρες που εντάσσονται στον μηχανισμό επιβολής ανώτατου ορίου τιμών, ανέφεραν οι πηγές, χωρίς να δώσουν ακριβή ορισμό του πώς θα οριστεί η συμμετοχή σε έναν τέτοιο μηχανισμό. Ουσιαστικά θα απαγορεύει κάθε αναφορά σε ανώτατο όριο τιμής στα συμβόλαια για το ρωσικό αργό ή σε προϊόντα πετρελαίου και ταυτόχρονα θα απαγορεύει τις φορτώσεις που προορίζονται για οποιεσδήποτε χώρες υιοθετούν τους περιορισμούς, σύμφωνα με πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. 

Η Ε.Ε. δεν μπορεί να συμφωνήσει σχετικά με το πόσο αυστηρό θα πρέπει να είναι ένα ανώτατο όριο τιμών. Διπλωμάτες διέκοψαν τις συνομιλίες την Παρασκευή σχετικά με μια πρόταση για ανώτατο όριο στα 65 δολάρια το βαρέλι, πολύ πάνω από την τρέχουσα τιμή του κύριου εξαγωγικού αργού της Ρωσίας. Οι διαφωνίες για το επίπεδο τιμών εξακολουθούν να υφίστανται και οι συνομιλίες αναβλήθηκαν για τη Δευτέρα.

Δεν είναι σαφής ο αντίκτυπος που θα είχε στο εμπόριο πετρελαίου ένα ανώτατο όριο τιμών ή ένα διάταγμα του Κρεμλίνου ως απάντηση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι επίσημοι υποστηρικτές του μέτρου απέχουν ήδη από την αγορά ρωσικού πετρελαίου. Η πολιτική απευθύνεται στην πραγματικότητα σε άλλους σημαντικούς καταναλωτές, όπως η Ινδία, οι οποίοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε δυτικές ασφαλιστικές και άλλες ναυτιλιακές υπηρεσίες εάν πληρώσουν περισσότερο από την ανώτατη τιμή για το ρωσικό αργό. 

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει σε πολλές περιπτώσεις ότι η Ρωσία δεν θα προμηθεύσει ενέργεια σε όσους θα ενταχθούν σε ένα ανώτατο όριο τιμών. Αντίθετα, η χώρα θα ανακατευθύνει την προσφορά πετρελαίου της σε «εταίρους προσανατολισμένους στην αγορά» ή θα μειώσει την παραγωγή, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ στην αρχή της εβδομάδας.

Ινδία, Τουρκία και άλλοι μεγάλοι αγοραστές δεν έχουν υπογράψει το πλαφόν. Σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, καθώς η τελευταία πρόταση έχει το ανώτατο όριο μέχρι στιγμής πάνω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

G7: Έτοιμες όλες οι λεπτομέρειες για το πλαφόν έως τις 5 Δεκεμβρίου

Πώς η Ρωσία χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία

Χάος στα πετρελαϊκά logistics της Ρωσίας λίγες ημέρες πριν από την επιβολή κυρώσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News