Business & Finance Τρίτη 7/02/2023, 13:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Σε υψηλό 34 ετών ο πληθωρισμός το 2022 – Αποκλιμάκωση τον Δεκέμβριο

ΟΟΣΑ: Σε υψηλό 34 ετών ο πληθωρισμός το 2022 – Αποκλιμάκωση τον Δεκέμβριο

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1988 διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός συνολικά για το 2022 κατά μήκος των χωρών του ΟΟΣΑ, αγγίζοντας το 9,6%. Τον Δεκέμβριο όμως συγκεκριμένα, επιβραδύνθηκε περαιτέρω στο 9,4% μετά την κορύφωση του 10,8% τον Οκτώβριο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε 25 από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφηκε πτώση μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ενώ σε διψήφιο ποσοστό ανήλθε σε 15 από τις εξεταζόμενες χώρες. Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού, ξεπερνώντας το 20%, παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο στην Ουγγαρία, τη Λετονία, την Λιθουανία και την Τουρκία.

Σε όλες τις οικονομίες της G7, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο. Μεγαλύτερη μείωση στις χώρες αυτές παρουσιάστηκε στη Γερμανία, ως αποτέλεσμα των μέτρων στήριξης για την ενέργεια. Στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία, μεγαλύτερη ώθηση συνέχισαν να δίνουν στις τιμές το κόστος τροφίμων και ενέργειας. Εξαιρώντας τους δύο αυτούς τομείς, ο πληθωρισμός στις G7 ανέβηκε περισσότερο σε Καναδά, Βρετανία και ΗΠΑ τον Δεκέμβριο.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο υποχώρησε στο 9,2% από 10,1% τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές ενέργειας αποκλιμακώθηκαν, αλλά εξαιρώντας την ενέργεια και τα τρόφιμα ο πληθωρισμός συνέχισε να ανεβαίνει τον Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, τον Ιανουάριο συνέχισε η αποκλιμάκωση στο 8,5%, με νέα πτώση στις τιμές ενέργειας, ενώ σταθερές παρέμειναν οι τιμές εξαιρώντας τα τρόφιμα και την ενέργεια.

Τέλος, στις χώρες της G20, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,5% τον Δεκέμβριο από 9% τον Νοεμβριο. Εκτός του ΟΟΣΑ, πτώση καταγράφηκε στη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική, αλλά υπήρξε άνοδος στην Αργεντινή, την Κίνα, την Ινδονησία και τη Σαουδική Αραβία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Στο 7,2% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 8,5% στην Ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός πέφτει αλλά τα τρόφιμα ακριβαίνουν

S&P: Η ακρίβεια θα βγάλει τους Ευρωπαίους στους δρόμους – Τι λέει για την Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News