Business & Finance Δευτέρα 27/03/2023, 18:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Παράνομο το κρατικό δάνειο στην Alitalia – Πρέπει να επιστρέψει 400 εκατ. ευρώ

ΕΕ: Παράνομο το κρατικό δάνειο στην Alitalia – Πρέπει να επιστρέψει 400 εκατ. ευρώ

Τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις παραβίασε η στήριξη της ιταλικής κυβέρνησης προς την Alitalia, η οποία καλείται πλέον να αποπληρώσει τα 400 εκατ. ευρώ που δανείστηκε το 2019.

Αυτό είναι το πόρισμα της ευρωπαϊκής αρχής ανταγωνισμού για τον τέως ιταλικό αερομεταφορέα σημαίας, που έκτοτε έχει αλλάξει χέρια και έχει μετονομαστεί σε ITA.

Η πολύπαθη Alitalia είχε λάβει δεύτερο δάνειο το 2019, δύο χρόνια αφότου απορρόφησε στήριξη 900 εκατ. ευρώ από την ιταλική κυβέρνηση, ενώ δεν έχει αποπληρώσει κανένα από αυτά.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και τα δύο δάνεια παραβιάζουν τις αρχές των κρατικών ενισχύσεων. «Κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν θα είχε δώσει δάνειο στην εταιρεία σε εκείνη την περίοδο και το δάνειο έδωσε στην Alitalia άδικο οικονομικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της στα εθνικά, τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή δρομολόγια», σημειώνεται στην απόφαση.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι το δάνειο μπορεί να καταχωρηθεί στα χρέη της Alitalia, στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας εκκαθάρισης.

Αναμενόμενη η απόφαση

Η Κομισιόν είχε αποφασίσει και το 2021 ότι το πρώτο δάνειο των 900 εκατ. ευρώ παραβίαζε τους κανόνες. Ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Giancarlo Giorgetti, υποστήριξε ότι η σημερινή απόφαση ήταν ευρέως προσδοκώμενη και μάλιστα δήλωσε ανακούφιση που δεν αφορά την ITA Airways.

Σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις της Ιταλίας είχαν δρομολογήσει συνολικά περίπου 10 δισ. ευρώ στην Alitalia τα τελευταία 14 χρόνια προτού καταρρεύσει, παρά τις μεγάλες απώλειες που σημείωνε και την κακή διαχείριση.

Η ITA δημιουργήθηκε το 2020 και δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει κέρδη. Βέβαια, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της επιβαρύνθηκε σημαντικά από την πανδημία. Η γερμανική Lufthansa βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική κυβέρνηση για την εξαγορά μεριδίου 40% στην αεροπορική, με στόχο πλήρη εξαγορά σε βάθος χρόνου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τι θα κάνει η Ιταλία με το «φάντασμα» της Alitalia

Ανοίγει κύκλος εξαγορών στις ευρωπαϊκές αεροπορικές

Η άνοδος και η πτώση της Alitalia: Η εταιρεία που αγαπούσαν να μισούν οι Ιταλοί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News