Business & Finance Κυριακή 7/05/2023, 21:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαουδ. Αραβία: Έλλειμμα 770 εκατ. δολ. στο α’ τρίμηνο

Σαουδ. Αραβία: Έλλειμμα 770 εκατ. δολ. στο α’ τρίμηνο

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε έλλειμμα 2,91 δισ. ριάλ (770 εκατ. δολάρια) το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς η κυβέρνηση αύξησε τις δαπάνες για μισθούς και έργα οικονομικής διαφοροποίησης.

Τα έσοδα αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο, λόγω των υψηλότερων μη πετρελαϊκών εισροών, αλλά ξεπεράστηκαν από την αύξηση των δαπανών κατά σχεδόν 30%, σύμφωνα με την έκθεση προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Η κυβέρνηση «διατηρεί μεγάλη ικανότητα να συνεχίσει την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και να εξετάσει την επιτάχυνση των έργων», σύμφωνα με ξεχωριστή δήλωση στο επίσημο Σαουδαραβικό Πρακτορείο Τύπου.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο μειώθηκαν κατά 3% σε 179 δισεκατομμύρια ριάλ τους πρώτους τρεις μήνες του έτους λόγω των χαμηλότερων τιμών του αργού.

Τα μη πετρελαϊκά έσοδα, στη αύξηση των οποίων έχει αρχίσει να εστιάζει η κυβέρνηση καθώς επιδιώκει να απομακρυνθεί από τους κύκλους οικονομικής άνθησης και πτώσης του παρελθόντος, αυξήθηκαν κατά 9%. Αυτό οφείλεται στα έσοδα από φόρους επί του εισοδήματος, των κερδών και των κεφαλαιακών κερδών που αυξήθηκαν κατά 75%.

Ενώ η Σαουδική Αραβία προβλέπει άλλο ένα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό φέτος, αφού η άνοδος των τιμών του πετρελαίου βοήθησε τον προϋπολογισμό να επιστρέψει στα θετικά αποτελέσματα για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία πέρυσι, άλλοι αναλυτές προβλέπουν έλλειμμα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε την τιμή του πετρελαίου που χρειάζεται η Σαουδική Αραβία για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της φέτος σε πάνω από 80 δολάρια το βαρέλι. Το βασίλειο δεν αποκαλύπτει μια εκτίμηση για την τιμή του πετρελαίου στον προϋπολογισμό του.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το βασίλειο θα εμφανίσει έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 1,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, μια άποψη που έρχεται σε αντίθεση με την προσδοκία της κυβέρνησης για πλεόνασμα για δεύτερο συνεχόμενο έτος που τελευταία εκτιμάται σε 16 δισεκατομμύρια ριάλ (4,3 δισεκατομμύρια δολάρια). 

Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ομάδα των 20 πέρυσι, αλλά επεκτάθηκε με βραδύτερο ρυθμό τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους σε 3,9% έναντι 5,5% το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς ο πετρελαϊκός τομέας αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Γενική Στατιστική Αρχή την Κυριακή.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι:

  • Το δημόσιο χρέος συρρικνώθηκε στα 962 δισ. ριάλ στο τέλος του πρώτου τριμήνου από 990 δισ. ριάλ στις αρχές του έτους
  • Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αυξήθηκε κατά 50%
  • Οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές αυξήθηκαν κατά 52%
  • Τα κρατικά αποθέματα αυξήθηκαν σε 415 δισ. ριάλ και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της κυβέρνησης μειώθηκε σε 35 δισ. ριάλ από 145 δισ. ριάλ στο τέλος του 2022.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News