Business & Finance Τρίτη 2/05/2023, 08:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο νονός της AI παραιτείται γιατί φοβάται τα chatbots: Θα γίνουν πιο έξυπνα από εμάς

Ο νονός της AI παραιτείται γιατί φοβάται τα chatbots: Θα γίνουν πιο έξυπνα από εμάς

Θεωρείται ο νονός της τεχνητής νοημοσύνης (AI), αλλά μόλις παραιτήθηκε από τη δουλειά του στην Google, προειδοποιώντας για τους αυξανόμενους κινδύνους από τις εξελίξεις στον τομέα.

Ο λόγος για τον 75χρονο Geoffrey Hinton, ο  οποίος με δήλωσή του στους New York Times ανακοίνωσε την παραίτησή του, λέγοντας ότι πλέον μετανιώνει για τη δουλειά του.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο BBC, ορισμένοι από τους κινδύνους των chatbots AI είναι «αρκετά τρομακτικοί». «Αυτή τη στιγμή, δεν είναι πιο έξυπνα από εμάς, από όσο μπορώ να πω. Αλλά νομίζω ότι σύντομα μπορεί να γίνουν», είπε ο Hinton για τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης.

Βέβαια, παραδέχθηκε ότι η ηλικία του έχει παίξει ρόλο στην απόφασή του να παραιτηθεί. «Είμαι 75, οπότε ήρθε η ώρα να αποσυρθώ», είπε στο BBC.

Η πρωτοποριακή έρευνα του Hinton στη βαθιά μάθηση και τα νευρωνικά δίκτυα άνοιξε τον δρόμο για τα σημερινά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως είναι το ChatGPT.

Όμως ο Βρετανο-Καναδός γνωστικός ψυχολόγος και επιστήμονας υπολογιστών είπε στο BBC ότι το chatbot θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει το επίπεδο πληροφοριών που κατέχει ένας ανθρώπινος εγκέφαλος.

«Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε πράγματα όπως το GPT-4, το οποίο ξεπερνά έναν άνθρωπο στην ποσότητα των γενικών γνώσεων που έχει και τον ξεπερνά κατά πολύ. Από πλευράς λογικής, δεν είναι τόσο καλό, αλλά ήδη κάνει απλούς συλλογισμούς. Και δεδομένου του ρυθμού προόδου, αναμένουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν αρκετά γρήγορα. Επομένως, πρέπει να ανησυχούμε για αυτό», εξήγησε.

Στο άρθρο των New York Times, ο Hinton αναφέρθηκε σε δυνάμεις που ενδεχομένως να προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για «κακά πράγματα». Και όπως διευκρίνισε στο BBC, αυτό «είναι απλώς ένα είδος χειρότερου σεναρίου, ένα είδος εφιαλτικού σεναρίου».

«Μπορείτε να φανταστείτε, για παράδειγμα, κάποια κακιά δύναμη όπως ο Putin να αποφάσιζε να δώσει στα ρομπότ τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τους δικούς τους επιμέρους στόχους». Σε ένα τέτοιο σενάριο, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δημιουργήσει τον στόχο του να αποκτήσει περισσότερη δύναμη.

«Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το είδος της νοημοσύνης που αναπτύσσουμε είναι πολύ διαφορετικό από τη νοημοσύνη που έχουμε. Εμείς είμαστε βιολογικά συστήματα και αυτά είναι ψηφιακά συστήματα. Και η μεγάλη διαφορά είναι ότι με τα ψηφιακά συστήματα, έχουμε πολλά αντίγραφα του ίδιου συνόλου βαρών, του ίδιου μοντέλου του κόσμου. Και όλα αυτά τα αντίγραφα μπορούν να μάθουν χωριστά, αλλά να μοιράζονται τη γνώση τους αμέσως. Έτσι είναι σαν να έχεις 10.000 άτομα και κάθε φορά που ένα άτομο μαθαίνει κάτι, να το γνωρίζουν όλοι αυτόματα. Και έτσι αυτά τα chatbots μπορούν να γνωρίζουν πολύ περισσότερα από οποιοδήποτε άτομο», εξηγεί ο Hinton.

Πάντως, ο επιστήμονας τόνισε ότι δεν θέλει να επικρίνει την Google, καθώς η εταιρεία έχει υπάρξει «πολύ υπεύθυνη»

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Επιστήμονες αναπτύσσουν σύστημα A.I. που θα μετατρέπει τις σκέψεις σε κείμενο

Το καλό και το κακό πρόσωπο της AI: Κλέβει τα password και διαβάζει τις σκέψεις μας

Τι απαντά ο CEO της OpenAI σε όσους ζητάνε παύση της ΤΝ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News