Business & Finance Τρίτη 11/04/2023, 13:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κίνα βάζει όρια στη τεχνητή νοημοσύνη 

Η Κίνα βάζει όρια στη τεχνητή νοημοσύνη 

Προσχέδια κανόνων που έχουν σχεδιαστεί για τη διαχείριση του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες αναπτύσσουν προϊόντα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, δημοσίευσαν οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές.

Πρόκειται για τα πρώτα σχέδια στη χώρα που στοχεύουν στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνητή νοημοσύνη καθώς οι εγχώριοι τεχνολογικοί γίγαντες αρχίζουν να κυκλοφορούν προϊόντα τύπου ChatGPT.

Η λεγόμενη γενετική τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται σε αλγόριθμους εκπαιδευμένους με τεράστιες ποσότητες δεδομένων που είναι σε θέση να παράγουν περιεχόμενο όπως εικόνες και κείμενα. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, κινεζικοί τεχνολογικοί γίγαντες αποκαλύπτουν τη δική τους απάντηση στο ChatGPT. H Alibaba παρουσίασε το Tongyi Qianwen, το οποίο ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου σχεδιάζει να ενσωματώσει σε διάφορες υπηρεσίες. Η Baidu τον περασμένο μήνα κυκλοφόρησε επίσης το δικό της αντίστοιχο προϊόν, το Ernie Bot, σε δοκιμαστική βάση.

Τα προσχέδια μέτρων της Κίνας καθορίζουν τους βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του είδους του περιεχομένου που επιτρέπεται να παράγουν αυτά τα προϊόντα. Το περιεχόμενο πρέπει να αντικατοπτρίζει τις βασικές αξίες του σοσιαλισμού και δεν πρέπει να υπονομεύει την κρατική εξουσία, σύμφωνα με το προσχέδιο κανόνων, όπως μεταδίδει το CNBC.

Οι εταιρείες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση αυτών των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης δεν θα κάνουν διακρίσεις σε βάρος ανθρώπων με βάση την εθνικότητα, τη φυλή, το φύλο και άλλα, ανέφερε η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της χώρας. Επίσης, δεν πρέπει να δημιουργούν ψευδείς πληροφορίες. 

Αναλυτές είπαν στο CNBC ότι οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές είναι πιθανό να παρακολουθούν στενά την ανάπτυξη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης δεδομένης της δυνατότητάς της να δημιουργεί περιεχόμενο που θα μπορούσε να είναι πολιτικά ευαίσθητο.

Οι κανόνες της ρυθμιστικής αρχής στέκονται σε αυτό το θέμα και καθορίζουν ένα πλαίσιο για το πώς οι κινεζικές εταιρείες θα πρέπει να προσεγγίσουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Να σημειωθεί ότι τα μέτρα, τα οποία πρόκειται να τεθούν σε ισχύ αργότερα φέτος, θα λειτουργήσουν παράλληλα με τους διάφορους άλλους κανονισμούς της Κίνας σχετικά με την προστασία δεδομένων και την ανάπτυξη αλγορίθμων.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Και η κινεζική Alibaba μπαίνει στην «κούρσα» της τεχνητής νοημοσύνης

Χρ. Πισσαρίδης: Το ChatGPT ανοίγει τον δρόμο για να δουλεύουμε 4 ημέρες/εβδομάδα

Η Ιταλία είναι η πρώτη δυτική χώρα που απαγόρευσε το ChatGPT- Πώς κινούνται οι υπόλοιπες;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News