Business & Finance Τρίτη 11/04/2023, 08:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και η κινεζική Alibaba μπαίνει στην «κούρσα» της τεχνητής νοημοσύνης

Και η κινεζική Alibaba μπαίνει στην «κούρσα» της τεχνητής νοημοσύνης

Τα σχέδιά του για την κυκλοφορία του δικού του προϊόντος τεχνητής νοημοσύνης (AI) τύπου ChatGPT ανακοίνωσε ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός Alibaba. Το chatbot της εταιρείας θα ονομάζεται Tongyi Qianwen, που σημαίνει «αναζήτηση απάντησης κάνοντας χίλιες ερωτήσεις».

Το chatbot θα ενσωματωθεί σε όλες τις δραστηριότητες της Alibaba σύντομα, όπως έγινε γνωστό. Θα μπορεί να λειτουργεί στα αγγλικά καθώς και στα κινέζικα.

Αρχικά, θα προστεθεί στο DingTalk, την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων της Alibaba για τους χώρους εργασίας. Θα μπορεί να εκτελεί μια σειρά από εργασίες, όπως η μετατροπή των συνομιλιών στα meetings σε γραπτές σημειώσεις, η σύνταξη email και η σύνταξη επιχειρηματικών προτάσεων.

Επίσης, η Alibaba θα ενσωματώσει το chatbot της στο Tmall Genie, που είναι κάτι παρόμοιο με την Alexa της Amazon.

Το ενδιαφέρον για τη τεχνητή νοημοσύνη έχει αυξηθεί από την κυκλοφορία του ChatGPT της OpenAI.  Η Microsoft έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια για την τεχνολογία αυτή, η οποία προστέθηκε στη μηχανή αναζήτησης Bing τον Φεβρουάριο.

Η Google της Alphabet αλλά και ο  κινεζικός όμιλος τεχνολογίας Baidu ανακοίνωσαν επίσης τα δικά τους μοντέλα AI και κυκλοφόρησαν παρόμοια chatbot.

Ωστόσο, μία ομάδα γνωστών προσωπικοτήτων από τον κλάδο της τεχνολογίας ζητά να ανασταλεί η εκπαίδευση ισχυρών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ανθρωπότητα.

Ο CEO του Twitter και της Tesla, Elon Musk, και ο συνιδρυτής της Apple, Steve Wozniak, ήταν μεταξύ εκείνων που υπέγραψαν την ανοιχτή επιστολή προειδοποιώντας για πιθανούς κινδύνους, καθώς δηλώνουν ότι η κούρσα για την ανάπτυξη συστημάτων AI είναι εκτός ελέγχου.

Εν τω μεταξύ, μια πρόσφατη ανάλυση της Goldman Sachs υπολόγισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Αυτό τον μήνα, η Ιταλία έγινε  η πρώτη δυτική χώρα που μπλόκαρε το ChatGPT, με την αρχή προστασίας δεδομένων της χώρας να επικαλείται ανησυχίες για το απόρρητο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χρ. Πισσαρίδης: Το ChatGPT ανοίγει τον δρόμο για να δουλεύουμε 4 ημέρες/εβδομάδα

Η Ιταλία είναι η πρώτη δυτική χώρα που απαγόρευσε το ChatGPT- Πώς κινούνται οι υπόλοιπες;

Paul Krugman: Μην περιμένετε το ChatGPT να μεταμορφώσει την οικονομία μέσα σε 10 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News