Business & Finance Πέμπτη 20/04/2023, 13:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Elon Musk: Απειλεί να μηνύσει τη Microsoft για τη χρήση δεδομένων του Twitter

Elon Musk: Απειλεί να μηνύσει τη Microsoft για τη χρήση δεδομένων του Twitter

Τη Microsoft απείλησε να μηνύσει ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Elon Musk, κατηγορώντας τον γίγαντα λογισμικού για παράνομη χρήση των δεδομένων της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης για την εκπαίδευση του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης της.

Η απειλή του Musk με tweet ήρθε αφότου δημοσιοποιήθηκαν άρθρα που ανέφεραν ότι η Microsoft θα απέσυρε το Twitter από τη διαφημιστική της πλατφόρμα, η οποία επιτρέπει στους αγοραστές διαφημίσεων να διαχειρίζονται όλους τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα από ένα σημείο.

«Εκπαιδεύτηκαν παράνομα χρησιμοποιώντας δεδομένα του Twitter», έγραψε ο Musk στη δημοφιλή πλατφόρμα που κατέχει. «Ώρα αγωγής».
Να σημειωθεί ότι ο Musk προχωρά συχνά σε tweet για σχέδια που δεν πραγματοποιούνται ποτέ και δεν φαίνεται να έχει υποβληθεί καμία μήνυση.

Η απειλή του Musk είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η κατοχή δεδομένων μετατρέπεται γρήγορα σε ένα τεράστιο πεδίο μάχης στη ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας εργάζονται για την ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης αιχμής όπως το GPT της OpenAI, και οι ιδιοκτήτες δεδομένων επιδιώκουν να τo σταματήσουν αυτό ή να χρεώσουν για τη χρήση του περιεχομένου τους.

Η Microsoft αναπτύσσει τα δικά της μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) και πουλάει πρόσβαση στα μοντέλα της OpenAI. Ο τεχνολογικός κολοσσός επένδυσε 10 δισ. δολάρια στην OpenAI πέρυσι.

Να σημειωθεί ότι ο Musk ήταν συνιδρυτής της OpenAI πριν αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο του το 2018 και πρόσφατα παραπονέθηκε για τη μετάβαση της εταιρείας από ένα μη κερδοσκοπικό μοντέλο σε μια πολύτιμη επιχείρηση.

Τα LLM όπως το GPT απαιτούν terabyte δεδομένων για εκπαίδευση, μεγάλο μέρος των οποίων αφαιρείται από ιστότοπους όπως το Reddit, το StackOverflow και το Twitter. Τα δεδομένα εκπαίδευσης από τα κοινωνικά δίκτυα είναι πολύτιμα επειδή καταγράφουν ανεπίσημες, συνεχόμενες συνομιλίες.

Οι κάτοχοι δεδομένων θέλουν το μερίδιο τους

Καθώς αυτά τα νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μετακινούνται από τα ερευνητικά εργαστήρια και τα πανεπιστήμια στον εταιρικό κόσμο, οι κάτοχοι των δεδομένων αρχίζουν να έχουν απαιτήσεις.

Για παράδειγμα, η Reddit είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα χρεώσει τις εταιρείες για την πρόσβαση στη διεπαφή προγραμματισμού που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των συνομιλιών μεταξύ των Redditors σε λογισμικό εκπαίδευσης AI. Επιπλέον, η Universal Music Group τόνισε ότι μια τέτοια εκπαίδευση της μουσικής των καλλιτεχνών θα αντιπροσώπευε «παράβαση των συμφωνιών μας και παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων» ως απάντηση σε ένα viral βίντεο ενός τραγουδιού που ισχυριζόταν ότι χρησιμοποιούσε AI για να μιμηθεί τον ράπερ Drake.

Την ίδια στιγμή, η βάση δεδομένων φωτογραφιών, Getty Images, μηνύει την Stable Diffusion, ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία αντέγραψε το περιεχόμενό της για να εκπαιδεύσει τη γεννήτρια εικόνων AI.

Ο Musk είπε τον Δεκέμβριο ότι το Twitter θα «παύσει» την πρόσβαση του OpenAI στη βάση δεδομένων του. Έχει επίσης ανακοινώσει τα σχέδιά του να δημιουργήσει το δικό του μεγάλο μοντέλο γλώσσας σε μια από τις εταιρείες του που ονομάζεται TruthGPT. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης: 

Tesla: Ο Elon Musk θα ρίξει και άλλο τις τιμές για να αυξήσει τις πωλήσεις

Elon Musk: Ετοιμάζει το δικό του chatbot – παρότι θα «καταστρέψει τον πολιτισμό»

Τι απαντά ο CEO της OpenAI σε όσους ζητάνε παύση της ΤΝ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News