Business & Finance Παρασκευή 14/04/2023, 20:37
BUSINESS & FINANCE

Τι απαντά ο CEO της OpenAI σε όσους ζητάνε παύση της ΤΝ

Τι απαντά ο CEO της OpenAI σε όσους ζητάνε παύση της ΤΝ

Ο διευθύνων σύμβουλος του OpenAI, Sam Altman, θεώρησε ότι η ανοιχτή επιστολή από δεκάδες ακαδημαϊκούς και ερευνητές, καθώς και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Elon Musk, και τον συνιδρυτή της Apple, Steve Wozniak, για διακοπή της Τεχνητής Νοημοσύνης στερείται «τεχνικών λεπτομερειών». Ο ίδιος δήλωσε ότι συμφωνεί ότι χρειάζονται καλύτερες κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια, όμως αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος για την επίτευξή του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI δήλωσε ότι συμφωνεί εν μέρει με την ανοιχτή επιστολή του Ινστιτούτου Future of Life που υπογράφεται από ηγέτες της τεχνολογίας όπως ο CEO της Tesla, Elon Musk και ο συνιδρυτής της Apple, Steve Wozniak που ζητούσε εξάμηνη παύση της έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά πρόσθεσε ότι από την επιστολή «λείπουν οι περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με το πού χρειαζόμαστε την παύση».

Ο Altman έκανε τις παρατηρήσεις αυτές κατά τη διάρκεια μιας βιντεοσκοπημένης εμφάνισης την Πέμπτη σε εκδήλωση του ΜΙΤ με θέμα τις επιχειρήσεις και την τεχνητή νοημοσύνη.

Η OpenAI κατασκευάζει το ChatGPT, ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να δημιουργεί απαντήσεις που μοιάζουν σαν να τις δίνει άνθρωπος σε ερωτήσεις που θέτει ένας χρήστης. Το ρομπότ έδωσε στον κόσμο της τεχνολογίας το έναυσμα για μια φρενίτιδα επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη. Η Microsoft χρησιμοποιεί την τεχνολογία της OpenAI στο chatbot της Bing και η Google λάνσαρε πρόσφατα τον ανταγωνιστή της Bard.

«Νομίζω ότι το να κινούμαστε προσεκτικά και η αυξανόμενη αυστηρότητα για θέματα ασφάλειας είναι πραγματικά σημαντικά», συνέχισε ο Altman. «Η επιστολή δεν νομίζω ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης».

Τον Μάρτιο, ο Musk, ο Wozniak και δεκάδες άλλοι ακαδημαϊκοί ζήτησαν την άμεση παύση των πειραμάτων εκπαίδευσης που συνδέονται με μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που είναι πιο ισχυρά από το GPT-4, τη ναυαρχίδα της OpenAI, το μεγάλο μοντέλο γλώσσας LLM. Πάνω από 25.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει την επιστολή από τότε.

Η τεχνολογία GPT της OpenAI συγκέντρωσε τη προσοχή παγκοσμίως, όταν το ChatGPT ξεκίνησε το 2022. Η τεχνολογία GPT υποστηρίζει το Bing της Microsoft και προκάλεσε μία έκρηξη επενδύσεων σε AI.

«Τα εργαστήρια AI και οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτή τη διακοπή για να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν ένα σύνολο κοινών πρωτοκόλλων ασφαλείας για την ανάπτυξη AI που θα ελέγχονται αυστηρά και θα επιβλέπονται από ανεξάρτητους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες», αναφέρεται στην επιστολή.

«Συμφωνώ επίσης ότι καθώς οι δυνατότητες γίνονται όλο και πιο σοβαρές, ο πήχυς της ασφάλειας πρέπει να ανέβει», δήλωσε ο Altman στην εκδήλωση του MIT.

Νωρίτερα φέτος, ο Altman αναγνώρισε ότι η τεχνολογία AI τον έκανε να φοβάται λίγο. Ερωτήματα σχετικά με την ασφαλή και ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχουν τεθεί στον Λευκό Οίκο, στο Καπιτώλιο και σε αίθουσες συνεδριάσεων σε όλη την Αμερική.

«Κάνουμε και άλλα πράγματα πέρα από το GPT-4 που νομίζω ότι έχουν διάφορα θέματα ασφάλειας τα οποία είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν και που έμειναν εντελώς έξω από την επιστολή», δήλωσε το στέλεχος του OpenAI.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής δημιουργεί task force για το ChatGPT

Η Amazon ενισχύει τον ανταγωνισμό AI έναντι των Microsoft και Google με νέα εργαλεία cloud

Eως και 20.000 δολ. θα προσφέρει η OpenAI σε όσους αναφέρουν προβλήματα στο ChatGPT

Η Κίνα βάζει όρια στη τεχνητή νοημοσύνη 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News