Κόσμος Πέμπτη 13/04/2023, 19:55
ΚΟΣΜΟΣ

Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής δημιουργεί task force για το ChatGPT

Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής δημιουργεί task force για το ChatGPT

Ο οργανισμός που ενώνει τους εθνικούς φορείς για την προστασία της ιδιωτικής ζωής της Ευρώπης δήλωσε την Πέμπτη ότι έχει συστήσει μια ειδική ομάδα εργασίας για το ChatGPT, ένα δυνητικά σημαντικό πρώτο βήμα προς μια κοινή πολιτική για τον καθορισμό κανόνων προστασίας της ιδιωτικής ζωής στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η κίνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων (EDPB) ακολουθεί μια μονομερή κίνηση της Ιταλίας τον περασμένο μήνα για τον περιορισμό του ChatGPT -μια στάση που ο επίτροπος της Γερμανίας για την προστασία των δεδομένων δήλωσε ότι θα μπορούσε να ακολουθηθεί στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ο εποπτικός φορέας AEPD της Ισπανίας δήλωσε την Πέμπτη ότι και αυτός θα ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα σχετικά με πιθανές παραβιάσεις δεδομένων από την ChatGPT.

Το ChatGPT, ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που τράβηξε την προσοχή του κοινού για την ικανότητά του να γράφει γρήγορα απαντήσεις σε ένα ευρύ φάσμα ερωτημάτων, έχει εξελιχθεί στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη καταναλωτική εφαρμογή στην ιστορία με περισσότερους από 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως, ενώ εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις απειλές που μπορεί να θέτει για την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και τις θέσεις εργασίας.

Εμπειρογνώμονες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους για την ταχεία αύξηση της υιοθέτησης του ChatGPT και παρόμοιων προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης.

«Τα μέλη του EDPB συζήτησαν την πρόσφατη ενέργεια επιβολής που ανέλαβε η ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων κατά της OpenAI σχετικά με την υπηρεσία Chat GPT», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Το EDPB αποφάσισε να δημιουργήσει μια ειδική ομάδα εργασίας για την προώθηση της συνεργασίας και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με πιθανές ενέργειες επιβολής που πραγματοποιούνται από τις αρχές προστασίας δεδομένων».

Μια πηγή από ένα εθνικό παρατηρητήριο, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι τα κράτη μέλη ελπίζουν να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές τους θέσεις, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο.

Η πηγή δήλωσε ότι τα κράτη μέλη δεν επιδιώκουν να τιμωρήσουν ή να θεσπίσουν κανόνες που θα επηρεάσουν την OpenAI, ιδιοκτήτρια του ChatGPT που υποστηρίζεται από τη Microsoft, αλλά μάλλον να δημιουργήσουν γενικές πολιτικές που θα είναι διαφανείς και θα προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Είπαν ότι στους συμμετέχοντες της συνάντησης της Πέμπτης περιλαμβάνονταν εμπειρογνώμονες που παρουσίασαν απόψεις και αντάλλαξαν ιδέες, αντί για φορείς λήψης αποφάσεων.

Το EDPB είναι ένα ανεξάρτητο όργανο που επιβλέπει τους κανόνες προστασίας δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελείται από εθνικούς παρατηρητές προστασίας δεδομένων.

Ο οργανισμός δεν ήταν άμεσα προσβάσιμος για σχόλια.

Η συζήτηση για το ChatGPT προστέθηκε στην ημερήσια διάταξη του οργάνου μετά από αίτημα της Ισπανίας να συζητηθεί το θέμα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News