Business & Finance Παρασκευή 10/03/2023, 21:37
BUSINESS & FINANCE

Apple: Οι μέτοχοι συντάσσονται με το ΔΣ και απορρίπτουν προτάσεις από συντηρητικές ομάδες

Apple: Οι μέτοχοι συντάσσονται με το ΔΣ και απορρίπτουν προτάσεις από συντηρητικές ομάδες

Οι μέτοχοι της Apple Inc απέρριψαν την Παρασκευή δύο προτάσεις που υποβλήθηκαν από συντηρητικές ομάδες των ΗΠΑ οι οποίες επικεντρώνονται στον έλεγχο των πολιτικών ένταξης και ποικιλομορφίας της κατασκευάστριας εταιρείας iPhone και των δεσμών της με την Κίνα.

Ένα μέτρο για τα πολιτικά δικαιώματα αποσκοπούσε στην ανάθεση ενός ελέγχου σχετικά με τον αντίκτυπο της Apple στον τομέα αυτό, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων στον τομέα ενσωμάτωσης και διαφορετικότητας. Πέρυσι, οι μέτοχοι αγνόησαν την πρόταση της Apple και ψήφισαν υπέρ μιας άλλης πρότασης για τα πολιτικά δικαιώματα. Η Apple συνέστησε στους μετόχους να ψηφίσουν κατά του μέτρου φέτος, υποστηρίζοντας ότι ο περσινός έλεγχος βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη.

Μία άλλη πρόταση στόχευε στο να υποχρεώσει την Apple να υποβάλλει ετήσια έκθεση σχετικά με την εξάρτησή της από την Κίνα, την οποία μια ομάδα μετόχων αποκάλεσε «κατά συρροήν παραβάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεωπολιτική απειλή και αντίπαλο των Ηνωμένων Πολιτειών». Η Apple αντέδρασε στην πρόταση, λέγοντας ότι έχει δεσμευτεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι ήδη παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές της με την Κίνα στις εκθέσεις της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και η πρόταση απορρίφθηκε

Οι άλλες προτάσεις που απορρίφθηκαν αφορούσαν στη δέσμευση των διευθυντών του διοικητικού συμβουλίου με τους μετόχους, την αναφορά των φυλετικών και έμφυλων μισθολογικών διαφορών στην εταιρεία και μία τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού που θα ζητούσε μεγαλύτερη εκπροσώπηση των μετόχων στο διοικητικό συμβούλιο.

Όλο το διοικητικό συμβούλιο της Apple, στο οποίο συμμετέχουν ο Κουκ, ο πρόεδρος Άρθρουρ Λέβινσον, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ και η συνιδρύτρια της BlackRock Inc. Σούζαν Βάγκνερ, επανεξελέγη. Ένας μέτοχος της Apple είχε ζητήσει την απομάκρυνση τόσο του Γκορ όσο και του Κουκ, μια προσπάθεια που δεν απέκτησε δυναμική.

Η εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας πραγματοποιεί τη συνεδρίαση εικονικά από το 2021, όταν η πανδημία του κορωνοϊού ώθησε σε αυτή την επιλογή. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης της Παρασκευής, ο Κουκ έκανε τις εισαγωγικές παρατηρήσεις και δέχθηκε ερωτήσεις. Η Κέιτ Άνταμς, γενική σύμβουλος της εταιρείας, χειρίστηκε το επίσημο μέρος της συνεδρίασης και τη διαδικασία ψηφοφορίας. 

Οι μέτοχοι ενέκριναν εν τω μεταξύ τα πακέτα αμοιβών των στελεχών της εταιρείας. Η έγκριση έρχεται αφού η εταιρεία μείωσε την αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου Τιμ Κουκ και την έκανε να εξαρτάται περισσότερο από την απόδοση των μετοχών.

Ειδικότερα, η αμοιβή του Cook για το 2023 θα περιλαμβάνει βασικό μισθό ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων, μπόνους 6 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και μετοχές αξίας περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα άλλα κορυφαία στελέχη της Apple, στα οποία περιλαμβάνονται ο επικεφαλής λειτουργίας, ο επικεφαλής οικονομικών, ο γενικός σύμβουλος και ο επικεφαλής λιανικής πώλησης, θα λάβουν ο καθένας αποζημίωση περίπου 27 εκατ. δολαρίων ο καθένας φέτος. Οι μέτοχοι ενέκριναν επίσης μια πρόταση να ψηφίζουν ετησίως για τις αποζημιώσεις. 

Στη συνάντηση της Παρασκευής, ο Κουκ δήλωσε ότι η Apple έχει προσαρμοστεί στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς και στον πόλεμο στην Ευρώπη και στην οικονομική αναταραχή. Μίλησε επίσης για τα τελευταία χαρακτηριστικά της εταιρείας Apple Watch, τον τηλεοπτικό αποκωδικοποιητή, το iPad, το iPhone, το HomePod και τα AirPods. Και ο Κουκ διαφήμισε τις τελευταίες εκπομπές στην υπηρεσία streaming TV+ και υπηρεσίες όπως το Apple Music, το Pay και το Fitness+.

Δήλωσε επίσης ότι βλέπει απίστευτες ευκαιρίες στην Ινδία και επανέλαβε τα σχέδια για το σύντομο άνοιγμα του πρώτου καταστήματος της εταιρείας στη χώρα. Η Apple ξεχωρίζει επίσης την Ινδία σε δική της περιοχή πωλήσεων, σηματοδοτώντας περαιτέρω τη σημασία της χώρας, ανέφερε το Bloomberg News νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο Κουκ μίλησε επίσης για την ανάπτυξη στη Βραζιλία, την Ινδονησία και το Μεξικό.

Ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι η Apple συνεχίζει να σχεδιάζει ετήσιες αυξήσεις μερισμάτων στο μέλλον. Ερωτηθείς σχετικά με την οικονομία, ο Κουκ είπε ότι είναι τόσο περίπλοκη όσο ποτέ άλλοτε και ότι η εταιρεία είναι πολύ προσεκτική όσον αφορά τις προσλήψεις και τις δαπάνες. Δήλωσε επίσης ότι η Apple θα συνεχίσει να εργάζεται για τον εξορθολογισμό της αλυσίδας εφοδιασμού της.

«Αλλά το πιο σημαντικό, και δεν μπορώ να το τονίσω αρκετά αυτό, συνεχίζουμε να επενδύουμε στην καινοτομία, όποια κι αν είναι η βραχυπρόθεσμη οικονομική εικόνα», είπε ο Κουκ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Αμοιβή 11,5 εκατ. για τον CEO της Shell – Μετά τα κέρδη ρεκόρ του 2022

Tech: Χιλιάδες εργαζόμενοι έκαναν «ψεύτικη δουλειά» – Γιατί είχαν προσληφθεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News