Business & Finance Πέμπτη 13/04/2023, 19:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Amazon ενισχύει τον ανταγωνισμό AI έναντι των Microsoft και Google με νέα εργαλεία cloud

Η Amazon ενισχύει τον ανταγωνισμό AI έναντι των Microsoft και Google με νέα εργαλεία cloud

Το τμήμα υπολογιστικού νέφους της Amazon κυκλοφόρησε την Πέμπτη μια σειρά τεχνολογικών εργαλείων με στόχο να βοηθήσει άλλες εταιρείες να αναπτύξουν τα δικά τους chatbots και υπηρεσίες δημιουργίας εικόνων που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη.

Η Microsoft και η Alphabet προσθέτουν chatbots τεχνητής νοημοσύνης σε καταναλωτικά προϊόντα όπως οι μηχανές αναζήτησής τους, αλλά επιδιώκουν επίσης μια ακόμα τεράστια αγορά: την πώληση της υποκείμενης τεχνολογίας σε άλλες εταιρείες μέσω των λειτουργιών τους στο cloud.

Η Amazon Web Services (AWS), ο μεγαλύτερος πάροχος υπολογιστικού νέφους στον κόσμο, μπήκε την Πέμπτη σε αυτόν τον αγώνα με μια σουίτα δικών της ιδιόκτητων τεχνολογιών AI, ακολουθώντας όμως διαφορετική προσέγγιση.

Η AWS θα προσφέρει μια υπηρεσία με την ονομασία Bedrock που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσαρμόζουν τα λεγόμενα θεμελιώδη μοντέλα -τις βασικές τεχνολογίες AI που εκτελούν δράσεις, όπως η απάντηση σε ερωτήματα με περιεχόμενο που μοιάζει με ανθρώπινο κείμενο ή η δημιουργία εικόνων ύστερα από μια προτροπή – με τα δικά τους δεδομένα για να δημιουργήσουν ένα μοναδικό μοντέλο. Η δημιουργός του ChatGPT, OpenAI, για παράδειγμα, προσφέρει μια παρόμοια υπηρεσία, επιτρέποντας στους πελάτες να τελειοποιήσουν τα μοντέλα πίσω από το ChatGPT για να δημιουργήσουν ένα προσαρμοσμένο chatbot.

Η υπηρεσία Bedrock θα επιτρέπει στους πελάτες να εργάζονται με τα δικά της ιδιόκτητα μοντέλα δεδομένων της Amazon που ονομάζονται Amazon Titan, αλλά θα προσφέρει επίσης ένα μενού με πρότυπα που προσφέρονται από άλλες εταιρείες. Οι πρώτες επιλογές τρίτων θα προέρχονται από τις νεοσύστατες εταιρείες AI21 Labs, Anthropic και Stability AI παράλληλα με αυτά της Amazon.

Η υπηρεσία Bedrock επιτρέπει στους πελάτες της AWS να δοκιμάσουν αυτές τις τεχνολογίες χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθούν με τους υποκείμενους διακομιστές του κέντρου δεδομένων που τις τροφοδοτούν.

«Πρόκειται για περιττή πολυπλοκότητα από την πλευρά του χρήστη», δήλωσε στο Reuters ο Vasi Philomin, αντιπρόεδρος του generative AI στην AWS. 

Αυτοί οι υποκείμενοι διακομιστές θα χρησιμοποιούν ένα μείγμα από τα δικά της προσαρμοσμένα τσιπ AI της Amazon, καθώς και τσιπ της Nvidia Corp, του μεγαλύτερου προμηθευτή τσιπ για εργασίες AI, αλλά τα τσιπ της οποίας έχουν περιορισμένη προσφορά φέτος.

«Είμαστε σε θέση να τοποθετήσουμε δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες από αυτά τα τσιπ, καθώς τα χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Dave Brown, αντιπρόεδρος του Elastic Compute Cloud στην AWS, για τα προσαρμοσμένα τσιπ της εταιρείας. «Είναι μια ρυθμιστική δικλίδα για ορισμένες από τις ανησυχίες της αλυσίδας εφοδιασμού για τις οποίες νομίζω ότι ο κόσμος φαίνεται προβληματισμένος».

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News