Life & Arts Δευτέρα 1/05/2023, 22:29
TECH - SCIENCE

Επιστήμονες αναπτύσσουν σύστημα A.I. που θα μετατρέπει τις σκέψεις σε κείμενο

Επιστήμονες αναπτύσσουν σύστημα A.I. που θα μετατρέπει τις σκέψεις σε κείμενο

Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μη επεμβατικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που επικεντρώνεται στη μετατροπή της εγκεφαλικής δραστηριότητας ενός ατόμου σε κείμενο.

Το σύστημα, που ονομάζεται semantic decoder, θα μπορούσε τελικά να ωφελήσει ασθενείς που έχουν χάσει την ικανότητά τους να επικοινωνούν μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, παράλυση ή άλλες εκφυλιστικές ασθένειες.

Μόλις το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδευτεί, μπορεί να παράγει μια ροή κειμένου όταν ένας συμμετέχων ακούει ή φαντάζεται να λέει μια νέα ιστορία.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μη επεμβατικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που επικεντρώνεται στη μετάφραση της εγκεφαλικής δραστηριότητας ενός ατόμου σε ροή κειμένου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Neuroscience.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν ανέπτυξαν το σύστημα εν μέρει χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο μετασχηματιστή, το οποίο είναι παρόμοιο με εκείνα που υποστηρίζουν το chatbot Bard της Google και το chatbot ChatGPT της OpenAI.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη εκπαίδευσαν τον αποκωδικοποιητή ακούγοντας αρκετές ώρες podcasts μέσα σε έναν σαρωτή fMRI, ο οποίος είναι ένα μεγάλο μηχάνημα που μετρά την εγκεφαλική δραστηριότητα. Το σύστημα δεν απαιτεί χειρουργικά εμφυτεύματα.

Μόλις το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδευτεί, μπορεί να παράγει μια ροή κειμένου όταν ο συμμετέχων ακούει ή φαντάζεται ότι λέει μια νέα ιστορία. Το κείμενο που προκύπτει δεν είναι ακριβές αντίγραφο, αλλά οι ερευνητές το σχεδίασαν με σκοπό να αποτυπώσουν γενικές σκέψεις ή ιδέες. 

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου, το εκπαιδευμένο σύστημα παράγει κείμενο που πλησιάζει αρκετά ή/και είναι ακριβώς ίδιο με το επιδιωκόμενο νόημα των αρχικών λέξεων του συμμετέχοντα περίπου στο ήμισυ των περιπτώσεων. 

Για παράδειγμα, όταν ένας συμμετέχων άκουσε τις λέξεις «Δεν έχω ακόμα την άδεια οδήγησης» κατά τη διάρκεια ενός πειράματος, οι σκέψεις μεταφράστηκαν σε: «Δεν έχει καν αρχίσει να μαθαίνει να οδηγεί ακόμα».  

«Για μια μη επεμβατική μέθοδο, αυτό είναι ένα πραγματικό άλμα προς τα εμπρός σε σύγκριση με ό,τι έχει γίνει προηγουμένως, το οποίο ήταν συνήθως μεμονωμένες λέξεις ή σύντομες προτάσεις», δήλωσε ο Alexander Huth, ένας από τους επικεφαλής της μελέτης. «Παίρνουμε το μοντέλο για να αποκωδικοποιήσουμε συνεχή γλώσσα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους με περίπλοκες ιδέες».

Ζητήθηκε επίσης από τους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν τέσσερα βίντεο χωρίς ήχο, ενώ βρίσκονταν στον σαρωτή και το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ήταν σε θέση να περιγράψει με ακρίβεια «ορισμένα γεγονότα» από αυτά, αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Ο αποκωδικοποιητής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός εργαστηριακού περιβάλλοντος, επειδή βασίζεται στον σαρωτή fMRI. Αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί με τη δημιουργία φορητών συστημάτων απεικόνισης εγκεφάλου.

Οι επικεφαλής ερευνητές της μελέτης έχουν καταθέσει αίτηση PCT για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την τεχνολογία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Αυτές είναι οι θέσεις εργασίας στην τεχνολογία που απειλούνται περισσότερο από το ChatGPT και την A.I.

Ποιος είναι ο τομέας της ΤΝ που δεν ανθεί και γιατί;

Elon Musk: Ετοιμάζει το δικό του chatbot – παρότι θα «καταστρέψει τον πολιτισμό»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News