Life & Arts Πέμπτη 20/04/2023, 18:29
TECH - SCIENCE

Ποιος είναι ο τομέας της ΤΝ που δεν ανθεί και γιατί; 

Ποιος είναι ο τομέας της ΤΝ που δεν ανθεί και γιατί; 

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον τόσο ισχυρή που μπορεί να ξεγελάσει τους ανθρώπους ώστε να πιστέψουν ότι μια εικόνα του Πάπα Φραγκίσκου που φοράει ένα λευκό φουσκωτό παλτό Balenciaga είναι πραγματική, αλλά τα ψηφιακά εργαλεία για την αξιόπιστη αναγνώριση των ψεύτικων εικόνων αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τον ρυθμό παραγωγής περιεχομένου.

Αρκεί να ρωτήσει κανείς τους ερευνητές στη Σχολή Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Deakin, έξω από τη Μελβούρνη. Ο αλγόριθμός τους είχε την καλύτερη απόδοση στον εντοπισμό των αλλαγμένων εικόνων των διασημοτήτων σε ένα σύνολο των λεγόμενων deepfakes πέρυσι, σύμφωνα με τον Δείκτη Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Στάνφορντ 2023.

«Είναι μια αρκετά καλή απόδοση», είπε ο Chang-Tsun Li, καθηγητής στο Deakin’s Center for Cyber ​​Resilience and Trust που ανέπτυξε τον αλγόριθμο, ο οποίος αποδείχθηκε σωστός στο 78% των περιπτώσεων. «Αλλά η τεχνολογία είναι πραγματικά ακόμα υπό ανάπτυξη». Ο Li τόνισε ότι η μέθοδος πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω προτού να είναι έτοιμη για εμπορική χρήση.

Τα Deepfakes υπάρχουν εδώ και χρόνια και προκαλούν ανησυχία, όπως αναφέρει το Bloomberg. 

Ενώ η εικόνα του Πάπα με το μπουφάν, ήταν ένος είδος σχετικά ακίνδυνης χειραγώγησης, η πιθανότητα να προκληθεί σοβαρή ζημιά από deepfakes, που θα αφορά από αποτελέσματα των εκλογών, μέχρι σεξουαλικό περιεχόμενο, έχει αυξηθεί καθώς προχωρά η τεχνολογία. Πέρυσι, ένα ψεύτικο βίντεο του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy που ζητούσε από τους στρατιώτες του να παραδοθούν στη Ρωσία, θα μπορούσε να είχε σοβαρές επιπτώσεις.

Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας καθώς και ένα κύμα startups έχουν διοχετεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη για να διεκδικήσουν ηγετικό ρόλο στην τεχνολογία που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στα πάντα, από τις μηχανές αναζήτησης μέχρι τα βιντεοπαιχνίδια. Ωστόσο, η παγκόσμια αγορά τεχνολογίας για την εξάλειψη του παραποιημένου περιεχομένου είναι σχετικά μικρή. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών HSRC, η παγκόσμια αγορά ανίχνευσης deepfake αποτιμήθηκε στα 3,86 δισ. δολάρια το 2020 και αναμένεται να επεκταθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 42% έως το 2026.

Θα περάσει λίγος χρόνος μέχρι να χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία ανίχνευσης για να αντισταθούν στο κύμα αλλαγμένων εικόνων με ρεαλιστική εμφάνιση από προγράμματα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης. Μέρος του προβλήματος είναι το απαγορευτικό κόστος για την ανάπτυξη ακριβούς ανίχνευσης και υπάρχουν λίγα νομικά ή οικονομικά κίνητρα για να γίνει αυτό.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Αυτή δεν είναι αληθινή φωτογραφία

Elon Musk: Ετοιμάζει το δικό του chatbot – παρότι θα «καταστρέψει τον πολιτισμό»

Wall Street: Συμβουλεύει τους μαθητές να ακολουθήσουν το δρόμο της τεχνολογίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News