Business & Finance Δευτέρα 17/04/2023, 09:57
ΒUSINESS & FINANCE

Wall Street: Συμβουλεύει τους μαθητές να ακολουθήσουν το δρόμο της τεχνολογίας

Wall Street: Συμβουλεύει τους μαθητές να ακολουθήσουν το δρόμο της τεχνολογίας

Οι απόφοιτοι μαθητών Λυκείου θα είναι καλύτερα να ακολουθήσουν μια καριέρα στην τεχνολογία και όχι στα οικονομικά, συμβουλεύουν οι επενδυτές.

Για τους μελλοντικούς ενήλικες, η τεχνολογία είναι η πιο έξυπνη διαδρομή παρά τις πρόσφατες απολύσεις στη Meta Platforms, Amazon.com και Alphabet, προτείνει η τελευταία έρευνα MLIV Pulse με 678 συμμετασχόντες. Η γνώση της τεχνολογίας θεωρείται ολοένα και πιο σημαντική σε έναν κόσμο που επηρεάζεται όλο και περισσότερο από ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη.

Η συμβουλή των επενδυτών για τους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: Επιλέξτε την τεχνολογία

Ρωτήσαμε τους επενδυτές: Ποιός κλάδος προσφέρει τις καλύτερες ευκαιρίες καριέρας για νέους που τελιώνουν το σχολείο φέτος;

Source: Bloomberg MLIV Pulse survey on April 10-14 with 678 responses.

 

«Οι πιο ακριβοπληρωμένες θέσεις εργασίας ήταν αναφανδόν στον χρηματοοικονομικό τομέα για δύο ή τρεις δεκαετίες, και τώρα η τεχνολογία είναι πραγματικά ανταγωνιστική με αυτόν», δήλωσε ο Andrew Challenger, αντιπρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας ανθρώπινου δυναμμικού Challenger, Gray & Christmas. Ακόμη και με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, αναμένει ότι η τεχνολογία και τα οικονομικά θα παραμείνουν μεταξύ των πιο προσοδοφόρων σταδιοδρομιών για τα επόμενα 20 ή 30 χρόνια. «Δεν βλέπω ότι αυτό θα εξαφανιστεί», είπε.

Περίπου το 52% των 556 επαγγελματιών επενδυτών θεωρούν ότι η τεχνολογία είναι ο τομέας που πρέπει να ακολουθήσουν οι μαθητές. Μεταξύ 122 μικροεπενδυτών, το 48% ψήφισε υπέρ της τεχνολογίας.

Οι πρόσφατες τάσεις σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις υποστηρίζουν τα αποτελέσματα αυτά. Ενώ η τρέχουσα ύφεση έχει πλήξει σκληρά τόσο τις νεοσύστατες επιχειρήσεις του Big Tech όσο και της Silicon Valley, οι υπεύθυνοι προσλήψεων σε παραδοσιακούς κλάδους – από τις αυτοκινητοβιομηχανίες έως την ομοσπονδιακή κυβέρνηση – έχουν σπεύσει να προσελκύσουν ταλέντα τεχνολογίας που έχουν απολυθεί και νέους πτυχιούχους. Σήμερα, κάθε εταιρεία είναι μια εταιρεία τεχνολογίας, σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη.

Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν διαφορετική πρόταση για τα παιδιά που αποφοιτούν από το νηπιαγωγείο φέτος. Σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων είπε ότι αυτά τα παιδιά θα έχουν καλύτερη σταδιοδρομία στην κλάδο υγειονομικής περίθαλψης. Οι θέσεις εργασίας στους ιατρικούς τομείς συχνά περιλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερη αλληλεπίδραση ανθρώπου με άνθρωπο, την οποία πολλοί πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι απίθανο να αντικαταστήσει ποτέ πλήρως.

Ο ιατρικός κλάδος θα παράσχει καλύτερη καριέρα σε 12 χρόνια από σήμερα

Ρωτήσαμε τους επενδυτές: Σκεφτείτε τα παιδιά στο νηπιαγωγείο φέτος. Ποιά καριέρα θα ήταν η καλύτερη γι΄αυτά και η λιγότερο πιθανή να αντικατασταθεί από την τεχνητή νοημοσύνη;

Source: Bloomberg MLIV Pulse survey on April 10-14 with 678 responses.

 

Πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs Group υπολόγισε ότι περίπου 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως μπορεί σύντομα να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι δημογραφικές τάσεις μπορεί επίσης να υποστηρίζουν την ιδέα ότι το να γίνεις γιατρός ή νοσηλευτής θα είναι μια πιο σοφή επιλογή για τη νεότερη γενιά: Οι οικονομολόγοι προβλέπουν τεράστια ζήτηση για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας καθώς ο πληθυσμός γερνάει στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά τον πιθανό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στη Wall Street, μόνο το 12% είπε ότι η χρηματοδότηση θα ήταν η καλύτερη επιλογή σταδιοδρομίας για τα σημερινά νηπιαγωγεία. Ενώ μια προηγούμενη έρευνα του MLIV Pulse διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα ήταν σίγουροι ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα τους αντικαταστήσει τα επόμενα τρία χρόνια, αυτή η εμπιστοσύνη φαίνεται να υποχωρεί σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.

Περικοπές θέσεων εργασίας

Σημαντικές απολύσεις – καθώς η UBS Group AG απορροφά την Credit Suisse, σε συνδυασμό με προηγούμενες ανακοινώσεις περικοπών θέσεων εργασίας από τις Citigroup, Morgan Stanley και Goldman Sachs – πιθανότατα επηρέασαν τις απόψεις των ερωτηθέντων. Ο δείκτης KBW Bank έχει υποχωρήσει περίπου 18% από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα σε σύγκριση με την άνοδο 7% του S&P 500 και 20% για το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq 100.

Τα τραπεζικά κέρδη του πρώτου τριμήνου ξεκίνησαν την Παρασκευή καθώς η JPMorgan Chase, η Citigroup και η Wells Fargo σημείωσαν απροσδόκητα κέρδη από τα υψηλότερα επιτόκια που ανέτρεψαν τους μικρότερους δανειστές τον περασμένο μήνα. Αλλά ακόμη και οι μεγάλοι πιστωτικοί όμιλοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο μέτωπο των προσλήψεων. Ενώ η JPMorgan προσέλαβε περισσότερα άτομα, η τράπεζα σχεδιάζει να διατηρήσει σταθερό τον αριθμό των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους και εξέφρασε επιφυλακτικότητα σχετικά με περισσότερες εξαγορές.

Παρόλο που η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επηρεάσει ουσιαστικά τους μηχανικούς λογισμικού, σχεδόν το 30% των επενδυτών εξακολουθούσε να πιστεύει ότι η Silicon Valley θα ήταν η καλύτερη επιλογή για τη σημερινή νεότερη γενιά.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Αυτές είναι οι θέσεις εργασίας στην τεχνολογία που απειλούνται περισσότερο από το ChatGPT και την A.I.

Το μυστικό για μια πιο επιτυχημένη καριέρα, σύμφωνα με στέλεχος της Google 

Paul Krugman: Μην περιμένετε το ChatGPT να μεταμορφώσει την οικονομία μέσα σε 10 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News