Life & Arts Τετάρτη 29/03/2023, 13:11
TECH - SCIENCE

Ανάρπαστοι οι «μάγοι» της Τεχνητής Νοημοσύνης – Μισθοί έως 335.000 δολάρια τον χρόνο

Ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά εργασίας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης με αφορμή το ενδιαφέρον για την εφαρμογή ChatGPT

Ανάρπαστοι οι «μάγοι» της Τεχνητής Νοημοσύνης – Μισθοί έως 335.000 δολάρια τον χρόνο

Όλοι μιλούν για την τεχνητή νοημοσύνη πίσω από την εφαρμογή ChatGPT. Λιγότερο γνωστή, όμως, είναι η αναπτυσσόμενη αγορά εργασίας γύρω από τον συγκεκριμένο τεχνολογικό τομέα, με νέες θέσεις που μπορούν να αποφέρουν έως και 335.000 δολάρια τον χρόνο. Και για πολλές από αυτές τις θέσεις το πτυχίο του μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι προαιρετικό.

Αυτές οι θέσεις αφορούν μηχανικούς που «παρακινούν» την Τεχνητή Νοημοσύνη να παράγει καλύτερα αποτελέσματα και βοηθούν τις εταιρείες να εκπαιδεύσουν το εργατικό δυναμικό τους για να αξιοποιήσουν τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στα αγγλικά έχει καθιερωθεί ο όρος prompt engineers.

Πάνω από δώδεκα γλωσσικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζονται LLM, έχουν δημιουργηθεί από εταιρείες όπως η μητρική της Google Alphabet Inc., η OpenAI και η Meta Platforms Inc. Η τεχνολογία έχει μετακινηθεί γρήγορα από τα πειράματα στην πρακτική χρήση, με εταιρείες όπως η Microsoft να προχωρούν στην ενσωμάτωση του ChatGPT στη μηχανή αναζήτησης Bing και στο εργαλείο ανάπτυξης λογισμικού GitHub.

Καθώς η τεχνολογία προχωράει, πολλές εταιρείες ανακαλύπτουν ότι χρειάζονται κάποιον να ενισχύσει τα αποτελέσματά τους.

«Γητευτής» της Τεχνητής Νοημοσύνης

«Είναι σαν ένας ‘γητευτής’ της Τεχνητής Νοημοσύνης», λέει ο Albert Phelps, μηχανικός Τεχνητής Νοημοσύνης στο Mudano, μέλος της εταιρείας συμβούλων Accenture στην Αγγλία.

«Θα βρεις συχνά μηχανικούς της Τεχνητής Νοημοσύνης να προέρχονται από ένα υπόβαθρο που έχει να κάνει με την ιστορία, τη φιλοσοφία ή την αγγλική λογοτεχνία, επειδή πρόκειται για ένα παιχνίδι με τις λέξεις. Προσπαθείτε να αποστάξετε την ουσία ή το νόημα ενός πράγματος σε περιορισμένο αριθμό λέξεων.»

Ο Phelps, 29 ετών, σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Γουόργικ κοντά στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, πριν ξεκινήσει την καριέρα του ως σύμβουλος σε τράπεζες όπως η Clydesdale Bank και η Barclays Plc, βοηθώντας τις να λύσουν προβλήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης σχετικά με τους κινδύνους και τους κανόνες. Μια ομιλία από το Ινστιτούτο Alan Turing, ένα χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση ινστιτούτο, τον ενέπνευσε να ερευνήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη, οδηγώντας τον στην Accenture.
Αυτός και οι συνάδελφοί του περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας γράφοντας μηνύματα για εργαλεία όπως το ChatGPT του OpenAI, τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν ως προεπιλογές του OpenAI για χρήση από πελάτες και άλλους αργότερα. Μια τυπική μέρα στη ζωή ενός μηχανικού Τεχνητής Νοημοσύνης περιλαμβάνει τη σύνταξη πέντε διαφορετικών προτροπών, με περίπου 50 αλληλεπιδράσεις με το ChatGPT, λέει ο Phelps.

Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πόσο διαδεδομένος είναι ή θα γίνει ο συγκεκριμένος τομέας μηχανικής. Η αρχή έγινε το 2017, όταν ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησαν «προεκπαιδευμένα» LLM, τα οποία θα μπορούσαν να προσαρμοστούν σε ένα ευρύ φάσμα εργασιών με την προσθήκη ανθρώπινης εισαγωγής κειμένου. Τον τελευταίο χρόνο, LLMs όπως το ChatGPT έχουν προσελκύσει εκατομμύρια χρήστες, οι οποίοι ασχολούνται όλοι με μια μορφή άμεσης μηχανικής κάθε φορά που τροποποιούν τις προτροπές τους.

Μισθοί έως 335.000 δολάρια τον μήνα

Εταιρείες όπως η Anthropic, μια startup που υποστηρίζεται από την Google, διαφημίζουν μισθούς έως και 335.000 δολάρια για έναν prompt engineer στο Σαν Φρανσίσκο.

Η εταιρεία αυτοματοποιημένης αναθεώρησης εγγράφων Klarity, επίσης στην Καλιφόρνια, προσφέρει έως και 230.000 δολάρια για έναν μηχανικό τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να «υποδείξει πως να παράγεται το καλύτερο αποτέλεσμα» από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Έξω από τον κόσμο της τεχνολογίας, το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και η δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου Mishcon de Reya έκαναν πρόσφατα διαφήμιση για αντίστοιχη θέση.

Οι πιο καλοπληρωμένες θέσεις αφορούν κυρίως άτομα που έχουν διδακτορικό στην τεχνητή νοημοσύνη και ειδικά στη μηχανική μάθηση ή στην ηθική του ΑΙ ή σε άτομα που έχουν ιδρύσει εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων και άλλοι λένε ότι αυτές είναι από τις κρίσιμες δεξιότητες που απαιτούνται για την επιτυχία.

«Είναι ίσως ο πιο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας του ΙΤ εδώ και 25 χρόνια», λέει ο Mark Standen, ο οποίος διευθύνει επιχείρηση στελέχωσης Τεχνητής Νοημοσύνης, μηχανικής εκμάθησης και αυτοματισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. 

Η Google, η TikTok και η Netflix Inc. έχουν αυξήσει τους μισθούς, αλλά άτομα για τη συγκεκριμένη θέση ζητούν και άλλες μεγάλες εταιρείες μετά το ενδιαφέρον γύρω από την κυκλοφορία του ChatGPT-4 του OpenAI, του Google Bard και του Bing AI chatbot της Microsoft.

Εκτός από τον κόσμο της τεχνολογίας, οι εταιρείες στον οικονομικό, νομικό και ασφαλιστικό κόσμο πειραματίζονται με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, αυξάνοντας τη ζήτηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News