Life & Arts Πέμπτη 27/04/2023, 19:18
LIFE & ARTS

Θα λέγατε τα προβλήματά σας σε ένα «ψυχολόγο» τεχνητής νοημοσύνης; 

Θα λέγατε τα προβλήματά σας σε ένα «ψυχολόγο» τεχνητής νοημοσύνης; 

Φανταστείτε να πηγαίνετε σπίτι μετά από μία δύσκολη μέρα και αντί να καλέσετε τον ψυχολόγο σας ή κάποιο φίλο σας, για να μοιραστείτε μαζί του όσα σας απασχολούν, στρέφεστε στη Siri ή την Alexa για συμβουλές. Καθώς ο πλανήτης αναλογίζεται όλο και περισσότερο στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, με τα chatbot να δίνουν μέρα με τη μέρα περισσότερο λεπτομερείς απαντήσεις, ίσως το παραπάνω να μην αποτελεί σενάριο του μακρινού μέλλοντος. 

Η Eugenia Kuyda είναι η ιδρύτρια της Replika, μιας εφαρμογής chatbot στις ΗΠΑ που λέει ότι προσφέρει στους χρήστες έναν «σύντροφο AI που νοιάζεται και είναι πάντα διαθέσιμος για να ακούσει και να μιλήσει». Ξεκίνησε το 2017 και έχει πλέον περισσότερους από δύο εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Ο καθένας έχει ένα chatbot μοναδικό για αυτόν, σύμφωνα με τις συνομιλίες τους. Οι χρήστες μπορούν επίσης να σχεδιάσουν το δικό τους avatar κινουμένων σχεδίων για το chatbot τους.

Η Kuyda λέει ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν την εφαρμογή ποικίλλουν από αυτιστικά παιδιά που στρέφονται σε αυτήν ως τρόπο «προθέρμανσης πριν από τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις», μέχρι ενήλικες που είναι απλώς μόνοι και χρειάζονται έναν φίλο. Άλλοι λέγεται ότι χρησιμοποιούν το Replika για να εξασκηθούν σε συνεντεύξεις για δουλειά, για να μιλήσουν για πολιτική ή ακόμα και ως σύμβουλο γάμου.

Και ενώ η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί κυρίως για να παρέχει φιλία ή συντροφιά, ισχυρίζεται επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει στην ψυχική υγεία, επιτρέποντας στους χρήστες να «χτίσουν καλύτερες συνήθειες και να μειώσουν το άγχος».

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι με ψυχική διαταραχή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δηλαδή περισσότερα από ένας στους δέκα. Ο ΠΟΥ προσθέτει ότι «μόνο ένα μικρό κλάσμα ανθρώπων που έχουν ανάγκη, έχει πρόσβαση σε αποτελεσματική, οικονομικά προσιτή και ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας».

Μπορεί οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται είτε για τον εαυτό του είτε για έναν συγγενή του, να πρέπει πρώτα να πάει σε έναν επαγγελματία υγείας, η ανάπτυξη των θεραπευτών ψυχικής υγείας chatbot όμως, είναι ικανή να προσφέρει σε πάρα πολλούς ανθρώπους κάποια ευπρόσδεκτη υποστήριξη.

Ο Δρ Paul Marsden, μέλος της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, λέει ότι οι εφαρμογές που στοχεύουν στη βελτίωση της ψυχικής σας ευεξίας μπορούν να βοηθήσουν, αλλά μόνο εάν βρει κανείς τη σωστή και στη συνέχεια μόνο με περιορισμένο τρόπο.

Η Kuyda πάντως, υποστηρίζει ότι η Replika είναι ένα είδος συντροφιάς, όπως η κατοχή ενός κατοικίδιου, παρά ένα εργαλείο ψυχικής υγείας. Προσθέτει ότι δεν πρέπει να θεωρείται ως αντικατάσταση της βοήθειας από έναν άνθρωπο θεραπευτή.

«Η θεραπεία της πραγματικής ζωής παρέχει απίστευτες γνώσεις για την ανθρώπινη ψυχή, που δεν είναι μόνο μέσω κειμένου ή λέξεων, αλλά βλέποντάς σας προσωπικά και βλέποντας τη γλώσσα του σώματος, τις συναισθηματικές σας αντιδράσεις καθώς και έχοντας μια απίστευτη γνώση της ιστορίας σας», δηλώνει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης: 

Χρ. Πισσαρίδης: Το ChatGPT ανοίγει τον δρόμο για να δουλεύουμε 4 ημέρες/εβδομάδα

Η ΤΝ μονοπωλεί το ενδιαφέρον του Zuckerberg σύμφωνα με τον CTO της Meta

Η Ιταλία είναι η πρώτη δυτική χώρα που απαγόρευσε το ChatGPT- Πώς κινούνται οι υπόλοιπες;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News