Business & Finance Τρίτη 25/04/2023, 13:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Η μοναδική χώρα που μπορεί να υποβαθμιστεί σε junk είναι η Ιταλία

Moody’s: Η μοναδική χώρα που μπορεί να υποβαθμιστεί σε junk είναι η Ιταλία

Ενόψει της αξιολόγησης της Ιταλίας στις 19 Μαΐου, οι αναλυτές της Moody’s προειδοποίησαν σήμερα πως είναι η μοναδική χώρα που ενδέχεται να χάσει την επενδυτική βαθμίδα.

«Η Ιταλία είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική χώρα με αξιολόγηση Baa3 (ένα επίπεδο πάνω από την επενδυτική βαθμίδα) και αρνητικό outlook», αναφέρεται στη σημερινή έκθεση, όπου εξετάζεται η εξέλιξη των οικονομιών υπό την εποπτεία του οίκου που υποβαθμίστηκαν σε junk τα τελευταία 30 χρόνια. «Η αργή ανάπτυξη και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης ενδέχεται να επιδεινώσει περαιτέρω τη δημοσιονομική θέση της Ιταλίας», σημειώνουν οι αναλυτές, χωρίς όμως να δίνουν πιθανότητες σχετικά με το σενάριο υποβάθμισης της γειτονικής.

Ας σημειωθεί όμως ότι η S&P Global και η Fitch αξιολογούν την Ιταλία ένα σκαλί υψηλότερα στο BBB με σταθερό outlook.

Οι παγίδες

Η Moody’s υποβάθμισε το outlook της Ιταλίας σε αρνητικό από τον περασμένο Αύγουστο, μερικούς μήνες πριν αναλάβει την εξουσία η κυβέρνηση της Giorgia Meloni. Αυτή τη στιγμή, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξημένους κινδύνους σε ό,τι αφορά την εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της, όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

Στην περίπτωση υποβάθμισης σε junk, τα ιταλικά ομόλογα είναι πιθανό να καταστούν λιγότερο ελκυστικά στους επενδυτές. Και παρότι αυτό δεν θα επηρεάσει τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ -αρκεί τουλάχιστον ένας από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης να βάζει επενδυτική βαθμίδα-, η ιταλική κυβέρνηση κινείται προσεκτικά, ώστε να διατηρήσει τις ισορροπίες. 

Στο μεταξύ, το χρέος της Ιταλίας ανέρχεται περίπου στο 140% του ΑΕΠ και η ανάπτυξη είναι χαμηλή. Καθοριστική για το outlook θα είναι και η δυνατότητα της χώρας να αξιοποιήσει σωστά τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προς το παρόν, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην ολοκληρώσει κάποια προγράμματα, τα οποία απαιτούνται προκειμένου να αντλήσει χρηματοδότηση μέχρι το 2026.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Ζητά παράταση ενός έτους στην αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ιταλία: Με έξτρα μέτρα στήριξης ο προϋπολογισμός του 2023

DZ Bank: Γιατί η S&P αναβάθμισε το outlook της Ελλάδας παρά την πολιτική αβεβαιότητα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News