Business & Finance Πέμπτη 9/02/2023, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Ζητά παράταση ενός έτους στην αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ιταλία: Ζητά παράταση ενός έτους στην αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Έκκληση για περισσότερο χρόνο για να αξιοποιήσει το μερίδιο των κεφαλαίων που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης απηύθυνε η Ιταλία, η οποία προσπαθεί να αναμορφώσει τις εκταμιεύσεις αφού έχει μεσολαβήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι ανέφερε ότι η Ιταλία – και η Ευρώπη – θα πρέπει να γίνει περισσότερο ρεαλίστρια και να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που έφερε ο πόλεμος. Αυτό που θέλει να διασφαλίσει η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι είναι, σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα αξιοποιηθούν σε επενδύσεις με βάση τις νέες στρατηγικές προτεραιότητες που αναδύθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ειδικά στον κλάδο ενέργειας.

Για το λόγο αυτό, ανέφερε, η Ιταλία θα χρειαστεί έναν ακόμη χρόνο. Με βάση τις σημερινές συμφωνίες, η εκταμίευση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2026. «Η ιδέα παράτασης του χρονικού ορίου κατά ένα χρόνο θα ήταν μία θετική εξέλιξη όχι μόνο για μας αλλά για όλες τις χώρες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τις συνθήκες παραγωγής», ανέφερε ο Τζιορτζέτι.  

Ωστόσο, η ιδέα της παράτασης δεν γίνεται δεκτή με ικανοποίηση από όλες τις χώρες μέλη. Και αυτό, επειδή η παράταση κατά ένα χρόνο της προθεσμίας του 2026 προϋποθέτει την επανεξέταση του νομοθετικού πλαισίου και ομόφωνη συμφωνία μεταξύ των χωρών μελών. Ένας από τους κινδύνους τροποποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου είναι ότι θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να ζητήσουν και άλλες αλλαγές, προκαλώντας πονοκέφαλο στις νομοθετικές αρχές. 

Ωστόσο, ο Τζιορτζέτι αναφέρει ότι η Ιταλία θα ζητήσει να ικανοποιηθεί το αίτημά της από τη Γαλλία και τη Γερμανία ως αντάλλαγμα στην προσπάθεια που προωθούν για χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις ως απάντηση στο αμερικανικό πρόγραμμα για τη στήριξη της πράσινης τεχνολογίας. «Εάν προχωρήσουμε προς την χαλάρωση των κανόνων για την κρατική βοήθεια, τότε η Ιταλία θα ζητήσει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης», εξήγησε. 

Μέχρι στιγμής, η Ιταλία έχει δαπανήσει περί τα 12 δισ.ευρώ από τα 67 δισ.ευρώ που έχει λάβει από το Ταμείο, παρότι ο Τζιορτζέτι είπε ότι ο ρυθμός αξιοποίησης των κονδυλίων θα επιταχυνθεί. Το σύνολο των δανείων και επιχορηγήσεων που έχει συμφωνηθεί να εκχωρηθεί στην Ρώμη φθάνει τα 200 δισ.ευρώ και αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία στη διάρκεια των τελευταίων 35 ετών για την χώρα για να μειώσει το χρέος της και να βάλει την οικονομία της σε βιώσιμη ανάπτυξη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία ΕΕ και ΕΤΑΑ ύψους 60 εκατ. ευρώ για συμβουλευτική στήριξη επενδυτικών έργων

Ατολμη απάντηση στις αμερικανικές επιδοτήσεις από την Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News