Business & Finance Πέμπτη 5/01/2023, 13:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Επιβράδυνση δείχνουν τα στοιχεία και στην Ιταλία

Πληθωρισμός: Επιβράδυνση δείχνουν τα στοιχεία και στην Ιταλία

Επιβράδυνση εμφάνισε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην Ιταλία, ακολουθώντας την τάση που έδειξαν τα τελευταία στοιχεία τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία και ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι το ράλι των τιμών έχει κορυφώσει.

Ο πληθωρισμός έπεσε στο 12,3% τον Δεκέμβριο, από 12,6% τον προηγούμενο μήνα.

Χθες και στη Γαλλία ανακοινώθηκε απροσδόκητη επιβράδυνση του πληθωρισμού, με τον δείκτη στο 6,7% τον Δεκέμβριο, έπειτα από το ρεκόρ του 7,1% τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 7,3% τον τελευταίο μήνα του 2022, καθώς η γαλλική κυβέρνηση άρχισε να καταργεί σταδιακά τις εκπτώσεις στα καύσιμα.

Τον Δεκέμβριο, στη Γερμανία, ο πληθωρισμός υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Πλέον αναμένονται οι ανακοινώσεις της Eurostat, την Παρασκευή,  για τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, που αναμένεται να παρουσιάσει νέα επιβράδυνση στο 9,5% από 10,1% προηγουμένως.

Οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφώσει αποτελούν μια ανακούφιση για τους policymakers της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ προτίμησε ήδη να κάνει μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων (50 μονάδες βάσης) στην τελευταία συνεδρίασή της, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο.

Το θερμό ξεκίνημα του χειμώνα θα μπορούσε επίσης να μετριάσει μέρος των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς η ζήτηση για ενέργεια αποδεικνύεται πιο ήπια από ό,τι αναμενόταν.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

«Ανάσα» για την ΕΚΤ: Ξανά μονοψήφιος πληθωρισμός στη Γερμανία

Πληθωρισμός: Ενδείξεις αποκλιμάκωσης και στη Γαλλία

Πληθωρισμός: Νέα μείωση για τον Δεκέμβριο περιμένουν οι αναλυτές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News