Business & Finance Κυριακή 23/10/2022, 14:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο Μελόνι για την Ιταλία: Προτεραιότητα στις εσωτερικές πολιτικές

Το σχέδιο Μελόνι για την Ιταλία: Προτεραιότητα στις εσωτερικές πολιτικές

Η Τζόρτζια Μελόνι έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι οι φιλοουκρανικές και φιλονατοϊκές θέσεις της Ιταλίας δεν αμφισβητούνται, όμως η κυβέρνησή της πρόκειται να αλλάξει την εσωτερική πολιτική σε σε μια προσπάθεια να παράσχει μεγαλύτερη ασπίδα για την εσωτερική επιχειρηματική παραγωγή.

Η επικεφαλής τoυ κόμματος των «Αδελφών της Ιταλίας» αναλαμβάνει επίσημα σήμερα από τον Μάριο Ντράγκι ως επικεφαλής της κυβέρνησης. Οι δύο τους έχουν ήδη ανταλλάξει το κουδουνάκι που χρησιμοποιείται για την έναρξη των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «τελετής κουδουνιού». 

Η 45χρονη Μελόνι είναι η πρώτη γυναίκα ηγέτης της Ιταλίας, αλλά η κυβέρνησή της θα έχει άνδρες σε 18 από τις 24 θέσεις του υπουργικού συμβουλίου. Θα μετονομάσει επίσης ορισμένα από τα υπουργεία με τρόπο που καταδεικνύει τη μεγαλύτερη εστίαση στην εσωτερική πολιτική. 

Αυτό είναι σύμφωνο με το πολιτικό δόγμα «Πρώτα η Ιταλία» της Μελόνι που βασίζονται στην κυριαρχία και σε ένα ισχυρό αίσθημα εθνικισμού, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης πιθανά βήματα για να αποκτήσει η Ιταλία μεγαλύτερη σημασία εντός της Ε.Ε..

Για παράδειγμα, ο υπουργός γεωργίας της Ιταλίας θα λάβει την πρόσθετη ετικέτα της «διατροικής κυριαρχίας», ενώ η πρώην θέση του υπουργού οικονομικής ανάπτυξης θα μετονομαστεί σε «Υπουργός για εταιρείες και Made in Italy». Ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, ο οποίος κατείχε τη θέση αυτή στην κυβέρνηση Ντράγκι, ορίστηκε υπουργός Οικονομικών. 

Εάν δε χρειαστεί, η νέα κυβέρνηση θα κάνει χρήση της δυνατότητάς της να μπλοκάρει τις εξαγορές ιταλικών επιχειρήσεων από ξένους ενδιαφερόμενους, γνωστή ως «χρυσή εξουσία», όπως ανέφερε ο Γκάιντο Κροσέτο, που ορκίστηκε υπουργός Άμυνας. 

Ο Φρανσέσκο Γκαλιέτι, αναλυτής της Policy Sonar, δήλωσε ότι η άσκηση της χρυσής εξουσίας «έχει γίνει ένα πολύ ακριβές υποκατάστατο της στάσης της εξωτερικής πολιτικής της Ιταλίας» σε όλες τις διαδοχικές κυβερνήσεις. Υπό τον Ντράγκι, «αναρίθμητες κινεζικές προσπάθειες να αρπάξουν ιταλικά περιουσιακά στοιχεία ματαιώθηκαν», είπε. 

Η κυβέρνηση Μελόνι, η οποία εκτιμάται ότι είναι η πιο δεξιά στην Ιταλία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πρόκειται επίσης να αλλάξει κατεύθυνση όσον αφορά τα πολιτικά δικαιώματα, και η πρόσφατα διορισμένη υπουργός Οικογένειας έχει συχνά στο παρελθόν μοιραστεί απόψεις κατά των αμβλώσεων και των δικαιωμάτων LGBTQ.  

Η Μελόνι αναμένεται να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησής της την Τρίτη, όταν θα μιλήσει στην Κάτω Βουλή πριν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που αναμένεται να ολοκληρώσει επίσημα τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Την ψηφοφορία θα ακολουθήσει παρόμοια ψηφοφορία στη Γερουσία. 

Ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας και ο Αντόνιο Ταγιάνι της Φόρτσα Ιτάλια, που ορίστηκαν αντίστοιχα υπουργός Μεταφορών και υπουργός Εξωτερικών, θα είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης.

Παρά την έμφαση στην εσωτερική πολιτική, η Μελόνι διαβεβαίωσε όλους τους εταίρους της ότι η υπέρ της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ στάση της Ιταλίας δεν πρόκειται να τεθεί υπό αμφισβήτηση. 

Το Σάββατο μάλιστα απάντησε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίρ Ζελένσκι που της έστειλε μέσω του Tweeter συγχαρητήρια, ότι η Ιταλία θα είναι πάντα στο πλευρό της χώρας του, μήνυμα που μοιράστηκε και με την Ε.Ε. και με τις ΗΠΑ. 

Η κυβέρνηση Μελόνι συγκροτήθηκε με ασυνήθιστα γρήγορο ρυθμό για την Ιταλία: σε λιγότερο από ένα μήνα, σε σύγκριση με 46 ημέρες που απαιτούσαν κατά μέσο όρο οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτό αντικατοπτρίζει επίσης τα πολλά επείγοντα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει, τα οποία, εκτός από τον υψηλό πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, περιλαμβάνουν την ανάγκη υποβολής ενός νόμου για τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Ντράγκι κλήθηκε από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα τον Φεβρουάριο του 2021 να καθοδηγήσει την Ιταλία στην έξοδο από την πανδημία του Covid και να εφαρμόσει ένα βαθύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων για να μειώσει τη γραφειοκρατία της χώρας. Η θητεία της κυβέρνησής του σταμάτησε μετά από 18 μήνες λόγω των εσωκομματικών αντιθέσεων στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και της σταθερής στρατιωτικής υποστήριξής του στην Ουκρανία.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ορκίσθηκε στο Κυρινάλιο

Πρώτη επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν – Μελόνι

Ιταλία: Γιατί ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν μοιάζει με τους προκατόχους του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News