Πολιτική Σάββατο 22/10/2022, 11:26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιταλία: Γιατί ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν μοιάζει με τους προκατόχους του

Ιταλία: Γιατί ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν μοιάζει με τους προκατόχους του

Ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι δείχνει να είναι ένα διαφορετικό είδος υπουργού Οικονομικών από αυτό που έχουν συνηθίσει οι Ιταλοί, καθώς αναλαμβάνει έναν από τους πιο κομβικούς ρόλους στην πολιτική της Ευρωζώνης, σχολιάζει το Bloomberg.

Η διαφορά αυτή και το πολιτικό υπόβαθρο του Τζορτζέτι μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της ισορροπίας εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, μιας τριμερούς συμμαχίας που αποτελείται από τα Αδέλφια της Ιταλίας της Μελόνι, τη Λέγκα και την Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Εν τω μεταξύ, ο ρόλος του στο υπουργικό συμβούλιο του Ντράγκι μπορεί να προσφέρει κάποια καθησυχαστικά στοιχεία στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο Τζορτζέτι, ο οποίος αναδείχθηκε ως συμβιβαστικός υποψήφιος μετά από εβδομάδες πολιτικών ζυμώσεων, θα πρέπει να οδηγήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μέσα από μια ενεργειακή κρίση που απειλεί να προκαλέσει ύφεση. Θα αντιμετωπίσει ένα βουνό χρέους που αντιστοιχεί στο περίπου 150% του ΑΕΠ, το οποίο έχει γίνει μόνιμος πονοκέφαλος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τους ομολόγους του στις πρωτεύουσες της περιοχής.

“Για έναν πολιτικό, όσο μετριοπαθής κι εάν είναι και όσο καλή πρόθεση έχει, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να προσφέρει και να αντισταθεί στις πολιτικές πιέσεις”, δήλωσε ο αναλυτής της JP Morgan Securities Μάρκο Πρωτοπαπά. 

Ως υπουργός Ανάπτυξης, εργάστηκε για την επίτευξη όλων τωναναγκαίων στόχων του υπουργείου του για να ξεκλειδώσει κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ταμείου για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και των φορολογικών ελαφρύνσεων για την ψηφιακή μετάβαση. Τελευταίως, αγωνίστηκε να βρει τρόπο να βοηθήσει στην προστασία των επιχειρήσεων της Ιταλίας από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Δύσκολες Προοπτικές

Ο πληθωρισμός στην Ιτσαλία προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα έως και το 2023, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται στη διάρκεια του χειμώνα

Πηγή: Istat, Bloomberg survey of economists

 

Όλοι οι 10 προκάτοχοί του, από τότε που δημιουργήθηκε η θέση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με τη συγχώνευση των ρόλων το 2001, ήταν είτε πρώην ακαδημαϊκοί είτε αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών ή της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας. 

Ο Τζορτζέτι μπορεί να είναι διαφορετικός, αλλά αυτό που έχει κοινό με τουλάχιστον τέσσερις από αυτούς είναι ότι είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Bocconi του Μιλάνου, όπου απέκτησε πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων.

Τη δεκαετία του 1990, ήταν μέλος του ακροδεξιού νεανικού κινήματος Fronte della Gioventu, που συνδέεται με το Movimento Sociale της Ιταλίας, την ίδια πολιτική οργάνωση στην οποία θα ενταχθεί η Μελόνι κατά την ίδια δεκαετία. 

Επίσης, είχε διατελέσει στο παρελθόν επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού της κάτω βουλής του Κοινοβουλίου, καθώς και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση του ηγέτη των Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Κόντε.

Όλα αυτά λειτουργούν υπέρ του για να αναλάβει πολιτικό ρόλο στην κυβέρνηση. Ο διορισμός του είναι μια νίκη για τη Λέγκα, αν και όχι τόσο για τον αμφιλεγόμενο ηγέτη της Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έχει έρθει συχνά σε αντιπαράθεση με τον πιο μετριοπαθή Τζορτζέτι.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Μελόνι: Στο πρόσωπο του Τζιορτζέτι αναζητά τον υπουργό Οικονομικών της νέας κυβέρνησης

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Τζόρτζια Μελόνι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News