ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Unicredit: Τι περιμένει στις αγορές μετά τις ιταλικές εκλογές

Unicredit: Τι περιμένει στις αγορές μετά τις ιταλικές εκλογές

Ήπια εκτιμά η Unicredit ότι θα είναι η αντίδραση της αγοράς στο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, καθώς όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου, αυτό ήταν σε γενικές γραμμές το αναμενόμενο.

Ο συνασπισμός της άκρας δεξιάς κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, όπως αναμενόταν, με ώθηση από τις ισχυρές επιδόσεις του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, που κέρδισε το 26% των ψήφων. Σε σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις, η Λέγκα εμφάνισε χειρότερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν, μειώνοντας την επιτυχία της δεξιάς, σημειώνει η Unicredit. Ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς πήρε το 26% των ψήφων, άρα δεν μπόρεσε να σταματήσει την άνοδο του  Fratelli d’Italia.

«Περιμένουμε μία αρκετά ήπια αντίδραση της αγοράς στα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας βραχυπρόθεσμα, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενο», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.

Περιμένουν, μάλιστα, κάποιο κλείσιμο των short θέσεων, εάν το επιτρέψει η αγορά, καθώς θυμίζουν ότι οι επενδυτές μπήκαν στις εκλογές με μέτριες short θέσεις στα ιταλικά ομόλογα. Το short covering θα μπορούσε επίσης να αντανακλά τον αποκλεισμό του σεναρίου μίας σαρωτικής νίκης του συνασπισμού της δεξιάς, σημειώνουν.

Σε κάθε περίπτωση, η Unicredit τονίζει ότι οι προκλήσεις παραμένουν μεσοπρόθεσμα: Κατά την προεκλογική καμπάνια της, η Τζόρτζια Μελόνι έστειλε καθησυχαστικά μηνύματα για την δημοσιονομική πολιτική και τις σχέσεις της Ιταλίας με την Ε.Ε.,  όμως οι επενδυτές θα χρειαστούν κάποιο χρόνο για να εκτιμήσουν κατά πόσο σκοπεύει να τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις.

Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα για τους επενδυτές είναι το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες δυνάμεων ανάμεσα στα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και τι σημαίνει αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, η Unicredit εξακολουθεί να περιμένει ότι το spread του ιταλικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου bund θα κλείσει στις 250 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους. Μία καλύτερη πρώτη εκτίμηση των δράσεων της νέας κυβέρνησης θα μπορεί να γίνει στο πρώτο μέρος του 2023, σημειώνουν οι αναλυτές.

Ένα πρώτο τεστ της επενδυτικής ζήτησης μέσα στο νέο πολιτικό περιβάλλον αναμένεται κατά τις ιταλικές εκδόσεις ομολόγων αυτής της εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης: 

Ιταλία: Η Μελόνι υπόσχεται να κυβερνήσει «για όλους τους Ιταλούς»

70 κυβερνήσεις σε 77 χρόνια: Γιατί η Ιταλία αλλάζει τόσο συχνά (βίντεο)

Ιταλία: Τι θα φέρει το αποτέλεσμα της κάλπης στις αγορές ομολόγων της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News