BUSINESS & FINANCE

Ιταλία: Τι περιμένουν και τι φοβούνται οι ξένοι οίκοι

Ιταλία: Τι περιμένουν και τι φοβούνται οι ξένοι οίκοι

Τα πρόσωπα που θα συνθέσουν τη νέα κυβέρνηση και κυρίως την επιλογή του νέου υπουργού Οικονομικών περιμένουν τώρα οι ξένοι οίκοι στην Ιταλία, καθώς όπως επισημαίνουν στις πρώτες αντιδράσεις τους για το εκλογικό αποτέλεσμα, αυτό ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο. Στο επίκεντρο θα βρεθούν το επόμενο διάστημα οι δημοσιονομικές πολιτικές της κυβέρνησης Μελόνι, με μία σημαντική πρώτη γεύση να έρχεται από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2023, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

UBS 

Το επόμενο βασικό ερώτημα για την Ιταλία είναι οι πολιτικές που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση αλλά και η σύνθεσή της, με τη UBS να περιμένει ιδιαίτερα να δει την επιλογή του προσώπου για το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, οι προεκλογικές θέσεις του συνασπισμού της δεξιάς  προβλέπουν δημοσιονομικές κινήσεις όπως η αύξηση της κατώτατης σύνταξης, οι επιδοτήσεις για προσλήψεις και οι μειώσεις στους φόρους εισοδήματος. Παρότι δεν έχουν γίνει επίσημοι υπολογισμοί για το κόστος του προγράμματος, κάποιες αναλύσεις το τοποθετούν στα 80 δισ.  ευρώ (4,5% του ΑΕΠ).

«Αυτό συνεπάγεται πιθανά ρίσκα για τις προοπτικές του χρέους (150,8% του ΑΕΠ το 2021) εάν τα σχέδια εφαρμοστούν», σημειώνουν οι αναλυτές.

Το κεντρικό σενάριο της UBS προβλέπει σταθερό χρέος στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ εάν το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν βελτιωθεί, τότε το χρέος θα αυξηθεί στο 162% του ΑΕΠ έως το 2027.

Σημαντικό ορόσημο για τη δημοσιονομική πορεία της νέας κυβέρνησης θα είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, που πρέπει να υποβληθεί στις Βρυξέλλες έως τις 15 Οκτωβρίου, αλλά στην περίπτωση της Ιταλίας ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Jefferies

Στις επιλογές των προσώπων για τα βασικά υπουργεία θα στραφεί το ενδιαφέρον των επενδυτών πλέον, εκτιμά η Jefferies, καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα δεν αποτέλεσαν μεγάλη έκπληξη.

Εκτίμηση του αμερικανικού οίκου είναι ότι η νέα κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι θα επιχειρήσει να διασφαλίσει τη συνέχεια, επιλέγοντας γνωστούς πολιτικούς για τις σημαντικές θέσεις.

Με την δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για το υψηλό κόστος ζωής να είναι ένας από τους λόγους της νίκης της, μένει να φανεί πώς θα απαντήσει η νέα κυβέρνηση στην ανάγκη στήριξης των νοικοκυριών, διατηρώντας, παράλληλα, τη δημοσιονομική αξιοπιστία.

Η Jefferies εκτιμά ότι δεν θα θέλει να ενισχύσει τους φόβους ότι η Ιταλία θα μπορούσε να χάσει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης ή τη στήριξη της ΕΚΤ.  

Unicredit 

«Περιμένουμε μία αρκετά ήπια αντίδραση της αγοράς στα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας βραχυπρόθεσμα, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενο», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.

H Unicredit τονίζει ότι οι προκλήσεις παραμένουν μεσοπρόθεσμα: Κατά την προεκλογική καμπάνια της, η Τζόρτζια Μελόνι έστειλε καθησυχαστικά μηνύματα για την δημοσιονομική πολιτική και τις σχέσεις της Ιταλίας με την Ε.Ε.,  όμως οι επενδυτές θα χρειαστούν κάποιο χρόνο για να εκτιμήσουν κατά πόσο σκοπεύει να τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις.

Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα για τους επενδυτές είναι το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες δυνάμεων ανάμεσα στα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και τι σημαίνει αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, η Unicredit εξακολουθεί να περιμένει ότι το spread του ιταλικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου bund θα κλείσει στις 250 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους. Μία καλύτερη πρώτη εκτίμηση των δράσεων της νέας κυβέρνησης θα μπορεί να γίνει στο πρώτο μέρος του 2023, σημειώνουν οι αναλυτές.

Ένα πρώτο τεστ της επενδυτικής ζήτησης μέσα στο νέο πολιτικό περιβάλλον αναμένεται κατά τις ιταλικές εκδόσεις ομολόγων αυτής της εβδομάδας.

Barclays

Η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα μήνα, με την Barclays να προβλέπει ότι η πρώτη της προτεραιότητα θα είναι η ολοκλήρωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Με δεδομένο τον περιορισμένο διαθέσιμο χρόνο, ο οίκος εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση ίσως να χρειαστεί να στηριχθεί στις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού που θα παρουσιάζει η κυβέρνηση Ντράγκι έως τα τέλη του μήνα.

Μεσοπρόθεσμα, ο οίκος εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα φέρει μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική με μεγαλύτερο κίνδυνο εντάσεων μέσα στην Ε.Ε.

Το κόστος των προεκλογικών δεσμεύσεων του συνασπισμού έχει υπολογιστεί από την Barclays στα 30-70  δισ. ευρώ.  Η οριστικοποίηση κάποιων αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων του NGEU επίσης θα μπορούσε να βρεθεί σε κίνδυνο.

Capital Economics

Η Capital Economics εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αποτελεί έναν άμεσο κίνδυνο για τις αγορές ομολόγων, όμως το γεγονός ότι η χώρα πλέον θα κυβερνάται από μία ομάδα ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων υπό μία αδοκίμαστη ηγεσία αυξάνει τον κίνδυνο η Ιταλία να χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών στα δημόσια οικονομικά της.

Οι συμμετέχοντες στις αγορές έχουν καθησυχαστεί από τον προσεκτικό τόνο που χρησιμοποίησε προεκλογικά η Μελόνι για τη δημοσιονομική πολιτική και τις σχέσεις με την Ε.Ε. Επίσης, οι υποψήφιοι για τη θέση του υπουργού Οικονομικών είναι όλοι αρκετά έμπειροι και πραγματιστές.

Έτσι, η Capital Economics δεν περιμένει μεγάλες συγκρούσεις με τους θεσμούς της Ε.Ε. για την οικονομική πολιτική, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο επιδείνωσης της εμπιστοσύνης στα ιταλικά ομόλογα στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης: 

Ιταλία: Η Μελόνι υπόσχεται να κυβερνήσει «για όλους τους Ιταλούς»

70 κυβερνήσεις σε 77 χρόνια: Γιατί η Ιταλία αλλάζει τόσο συχνά (βίντεο)

Unicredit: Τι περιμένει στις αγορές μετά τις ιταλικές εκλογές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News