Business & Finance Σάββατο 8/04/2023, 21:57
BUSINESS & FINANCE

Πάσχα με τουριστικό ρεκόρ για την Ιταλία

Μετά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας η Ιταλία ανακάμπτει τουριστικά

Πάσχα με τουριστικό ρεκόρ για την Ιταλία

Παρά τον άστατο καιρό και την πτώση της θερμοκρασίας, Ιταλοί και ξένοι τουρίστες έχουν γεμίσει τα θέρετρα, σε όλη την χώρα. Πάνω από 15 εκατομμύρια Ιταλοί αποφάσισαν φέτος να μην περάσουν το Πάσχα των Καθολικών με τους συγγενείς τους και επέλεξαν την χαλάρωση και μια σύντομη φυγή από τις μεγάλες πόλεις.

Παράλληλα, όμως, αυξάνεται και ο αριθμός ξένων τουριστών: οι αφίξεις Αμερικανών τις ημέρες αυτές είναι κατά 50% περισσότερες σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά, η παρουσία επισκεπτών από το εξωτερικό παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 17% σε σχέση με το Πάσχα του 2022. Σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου της Ρώμης, από σήμερα μέχρι και την Δευτέρα, η Ιταλία θα είναι δεύτερη σε όλη την Ευρώπη -μετά την Ισπανία- σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό αφίξεων ξένων τουριστών.

Για ιταλικό αρνάκι στον φούρνο κι ένα καπουτσίνο με θέα…

Στο Αμάλφι, για παράδειγμα, έξω από την Νάπολη, όλα τα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια με μοναδική θέα την Τυρρηνική θάλασσα είναι υπερπλήρη. Σε πολλές περιπτώσεις οι κρατήσεις ξεκινούν τώρα και συνεχίζονται αδιάκοπα μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Είναι τουλάχιστο δέκα χρόνια που είχαμε να δούμε τόσους πολλούς επισκέπτες» λένε οι εστιάτορες του Αμάλφι. Φέτος ιδιαίτερη άνθηση παρουσιάζει ο λεγόμενος «οινογαστρονομικός τουρισμός»: επισκέψεις σε χωριά, κωμοπόλεις και ιστορικές αγροικίες της Ιταλίας, όπου μπορεί κανείς να γευθεί γνωστά αλλά και κάπως «ξεχασμένα» εδέσματα, με πλούσια γκάμα κρασιών, τα οποία είναι σχεδόν αμέτρητα σε κάθε περιφέρεια της χώρας.  

Συνολικά, βέβαια, στον τουριστικό τομέα συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις. Χρειάζονται τουλάχιστο 50.000 επιπλέον εργαζόμενοι και η κυβέρνηση της Ρώμης ελπίζει να μπορέσει να λύσει το χρόνιο αυτό πρόβλημα με αύξηση των αποδοχών -κυρίως τις νυχτερινές ώρες και στις γιορτές-  και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Προς το παρόν, όμως, όλοι επικεντρώνονται στις γιορτινές ημέρες. Στην Ρώμη οι τουρίστες, ξένοι και ντόπιοι, θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο, με αύξηση δηλαδή γύρω στο 11% σε σχέση με το 2019. Στο πρόγραμμά τους κύρια θέση έχουν οι επισκέψεις στα μουσεία και στα αμέτρητα αξιοθέατα, το παραδοσιακό -και εδώ- «abbacchietto» δηλαδή το αρνί στο φούρνο που ετοιμάζουν πολλά εστιατόρια αλλά κι ένα απλό, όσο και ξεχωριστό καπουτσίνο, με θέα τις όχθες του Τίβερη. 

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News